Shop menü

A FROSTPUNK FEJLESZTŐI ELÉGGÉ KIAKADTAK A KINGUINRA

Olyat árulnak, ami nem is létezik.
Török Roland
Török Roland
A Frostpunk fejlesztői eléggé kiakadtak a Kinguinra

A Frostpunk 2 már készülőben van, a társadalom részben alkalmazkodott az új körülményekhez, nincs is más dolgunk, mint várni a megjelenést, hogy megmenthessük embereink (egy részét) a fagyhaláltól.

A Kinguin nevű, általában másodkézből videojáték kulcsokat árusító webáruház viszont ismét kitett magáért. A Frostpunk 2-őt máris beárazták az oldalukon és előrendelésre kínálják 11 000 ft-os áron.

Az előrendeléssel nem is lenne baj, viszont a csavar a dologban, hogy még maguk a fejlesztők se tudják, mennyiért fogják árulni a játékot és egyáltalán mikor lesz készen.

Ki is akadtak a 11 bit stúdios-nál rendesen, hiszen a Kinguin a játékfejlesztők között híres tisztességtelen gyakorlatairól, ezúttal sem várható tőlük bármilyen felelősségérzet.

A Frostpunk twitter csatornáján nyomatékosítják, hogy még ők maguk sem tudják a termék árát, nincs egyáltalán semmilyen kulcs, amit meg lehetne vásárolni. Ehhez képest több „szaros csaló” (nagybetűvel kiemelve) adja el a Frostpunk 2-t előrendelésként, akik ráadásul a Kinguin ernyőszervezetébe tartoznak.

A fejlesztők retweetben kérik az emberek segítségét, hogy mindenki tudhasson róla, a Kinguinon látható ár és előrendelés egyértelmű csalás.

A fejlesztőket nem véletlenül zavarja a dolog, hiszen amennyiben változni fog a termék ára, esetleg bármi probléma lenne a Kinguinos eladásokkal, az előrendelés késével, jó eséllyel őket is hibáztatni fogják a vevők.

„Őszintén, még nem is gondolkoztunk az árazáson, de nem is ez a lényeg. Ami igazán felbosszant engem az az, hogy ők úgy adnak el valamit, ami nincs is nekik, és azt se tudják, hogy egyáltalán lesz-e nekik, de úgy tűnik, hogy a nagyszerű közösségünk hatalmas érdeklődésének köszönhetően mégis népszerűvé váltak. Ez nem etikus. Nem szabadna így pénzé tenniük az embereket.” – írta Paweł Miechowski PR vezető a Kotakunak.

„Erős szavakat használtunk, de nem ok nélkül; gyakorlatilag olyat árulnak, ami nem is létezik.”

A 11 Bit Studio szerint nehéz lenne jogi lépéseket tenni, nem véletlen, hogy Hongkongban van bejegyezve a vállalat. 

Nem a Frostpunk fejlesztői az egyetlenek, akik problémát látnak a szürke oldalak létezésében. A G2A, Kinguin és hasonló kulcsárusító felületek nem hivatalos partnerek és az itt árusított játékok nagy része lopott bankkártyával kel el, ez pedig hatalmas károkat okoz a stúdióknak.

Ha például valaki lopott bankkártyával vesz játékot a fejlesztőktől, akkor ők odaadják a kulcsot, valaki pedig beregisztrálja. Ha a lopott bankkártyát letiltják és a pénzt visszatérítik rá, akkor a fejlesztők nemhogy elveszítik a pénzt és egy játékpéldánnyal kevesebbjük lesz, de még ők fizetik a tranzakciós díjakat és egyéb adókat is.

Éppen ezért sok indie fejlesztő inkább azt kéri, hogy kalózkodják le a játékukat a netről, még az is sokkal jobb, mint a G2A-ról, Kinguinról és hasonló oldalakról vásárolni, akik nem tesznek semmit, sőt támogatják az illegális kereskedelmet és pénzmosásra használják a játékaikat.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére