Shop menü

A FEJLETTEBB KÍNAI 3D NAND FLASH CHIPEK GYÁRTÁSÁT IS SZERETNÉ ELGÁNCSOLNI AZ AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK

A tervezet szerint a 128 cellarétegnél bonyolultabb 3D NAND Flash memórialapkák gyártását szeretnék elgáncsolni, ez azonban nem magyarázható nemzetbiztonsági érdekekkel, sokkal inkább a gazdasági érdekek játszanak most szerepet a döntésben.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A fejlettebb kínai 3D NAND Flash chipek gyártását is szeretné elgáncsolni az Amerikai Egyesült Államok

Az Amerikai Egyesült Államok és Kína közötti feszültségek miatt kereskedelmi szankciókkal „szórakoztatták” egymást a felek az elmúlt időszakban, valamint az USA azt is megoldotta, hogy a kínai félvezetőipari gyártók ne jussanak hozzá olyan, amerikai technológiát tartalmazó félvezetőgyártó-eszközökhöz, amelyek képesek csúcstechnológiás chipek legyártására. Eddig „csak” a 10 nm alatti csíkszélességeket célozta a korlátozás, ám a legfrissebb hírek szerint a 14 nm alatti csíkszélességekre is hasonló korlátozásokat vetnének ki annak érdekében, hogy a kínai hadiipar fejlődését lassítsák. A jelek szerint ezzel egy időben egy újabb területre is kiterjesztik a korlátozást, vagyis nemcsak a logikai lapkák gyártását nehezítik meg, hanem a 3D NAND Flash memórialapkákét is, ami nemcsak a kínai gyártók számára lehet nagy érvágás.

Jelenleg Kínában a YMTC mellett a Samsung és az SK Hynix is rendelkezik 3D NAND Flash memórialapkákat gyártó üzemekkel, így ha az illetékes hivatal megtiltja az amerikai technológiára épülő 3D NAND Flash gyártó eszközök Kínába történő exportját, az a két említett vállalatra is hatással lehet. Most az a terv, hogy ezt a korlátozást csak azoknál az eszközöknél vezetik be, amelyekkel 128-nál több cellaréteggel rendelkező 3D NAND Flash memórialapkák gyártása is lehetséges.

A kínai YMTC jelenleg a globális 3D NAND Flash gyártásnak nagyjából az 5%-át adja, míg a Samsung és az SK Hynix kínai üzemei nagyjából 23%-os részesedéssel rendelkeznek, már ami a globális termelést illeti, legalábbis a Yole Intelligence-től származó adatok erre utalnak.

Galéria megnyitása

Amennyiben ezt a korlátozást elfogadják és hatályba is léptetik, az nemcsak a kínai 3D NAND Flash gyártást érinti majd, hiszen nem készül majd elegendő mennyiségben költséghatékony 3D NAND Flash, amire nagy az igény, hanem azokat az amerikai gyártókat is, akik 3D NAND Flash lapkák gyártásához szükséges eszközöket szállítanak Kínába, méghozzá nagy mennyiségben. Utóbbiak között található a KLA, a Lam Research, illetve az Applied Materials is, ezeknek a cégeknek biztosan látszani fognak az árbevételeiken a korlátozások hatásai. Ezzel egy időben a dél-koreai gyártók számára is kellemetlen lesz a helyzet.

Azzal viszont, hogy az olcsó kínai 3D NAND Flash chipek termelését nehéz helyzetbe hozzák, az amerikai 3D NAND Flash gyártók számára előnyt generálnak, ugyanis a Western Digital és a Micron piaci pozíciója javulhat, már ami a versenyképességüket illeti.

A fenti forgatókönyv nem tűnik túl szívderítőnek, ám azt sem szabad elfelejteni, hogy egyéb vállalatok is gyártanak fontos 3D NAND Flash termelő eszközöket, például Japánban, Tajvanon, illetve Dél-Koreában, ezek a cégek pedig segíthetnek valamelyest abban, hogy a kieső amerikai gyártóeszközök okozta hiányt saját eszközeikkel enyhítsék.

Az kérdéses, hogy a döntésnek hosszabb távon milyen piaci hatásai lesznek, ha viszont tényleg érvénybe lép a szigorítás, akkor hónapokon belül úgyis látni fogjuk ennek következményeit a piaci elemzéseken és a vállalatok pénzügyi beszámolóin – valamint akár az SSD-k árainak esetleges növekedésén is.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére