Shop menü

A DDR5-ÖS MEMÓRIAMODULOKNAK JOBB HŰTÉSRE LESZ SZÜKSÉGÜK

Erről a Corsair egyik munkatársa beszélt egy YouTube videóban.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A DDR5-ös memóriamoduloknak jobb hűtésre lesz szükségük

A DDR5-ös memóriamodulok rövidesen megkezdhetik térhódításukat, ugyanis az Intel következő generációs konzumerpiaci platformja, amely az Alder Lake fejlesztés köré épül, immár DDR5-ös memóriatámogatással érkezik. Később az AMD háza tájáról is érkeznek majd DDR5-ös memória-alrendszert használó processzorok a konzumerpiacra, ám első körben mindkét gyártó a felsőkategóriára koncentrálhat majd, ahogy az lenni szokott.

Az új memóriaszabvány által kínált előnyökről már beszámoltunk, arról azonban még nem esett szó, hogy az újítások milyen kihívások elé állítják majd a gyártókat. A DDR5-ös memóriamodulok esetében a tápellátást szabályozó vezérlő, valamint a feszültségszabályzó modulok is a nyomtatott áramköri lapra kerülnek, nem az alaplapon foglalnak majd helyet, mint a korábbi szabványoknál, ami előnyökkel és hátrányokkal jár. Az előnyökről már beszéltünk: jobb lehet a tuningpotenciál, kevésbé lesznek komplexek az alaplap-dizájnok, valamint az adott gyártók a saját tapasztalataik alapján, a megcélzott igényekhez válogathatják össze a tápellátás komponenseit, ami költséghatékonyságra, illetve csúcskategóriás minőségre egyaránt lehetőséget ad.

Az előnyökhöz néhány hátrány is társul majd, ugyanis a tápellátó áramkör memóriamodulra történő integrálásával már nem csak a memórialapkák termelnek majd hőt működésük során, hanem az extra komponensek is, éppen ezért a hűtést is ehhez kell majd igazítani: a DDR5-ös memóriamodulok esetében fontos lesz majd az ütőképes hűtés, hiszen a hőtermelés is nagyobb lesz. Utóbbiról, azaz a jobb hűtés szükségességéről a Corsair DIY részlegénél dolgozó marketingigazgató, George Makris beszélt egy, a vállalat által publikált YouTube videóban.

Az alap DDR5-ös memóriamodulok 1,1 V-os üzemi feszültséget igényeknek majd, de természetesen a DDR5-ös kínálatban is megjelennek majd idővel az extrém magas órajelen ketyegő megoldások, amelyek az említettnél jóval magasabb üzemi feszültséget igényelnek – itt akár 1,6 V-os üzemi feszültségre is szükség lehet.

A DDR5-ös memóriamodulok a fentiek miatt alapból drágábbak lehetnek majd, mint DDR4-es társaik, hiszen több extra komponens is helyet kaphat a fedélzetükön, valamint a hűtés biztosításához is ütőképesebb megoldásokra lesz szükség, amelyek szintén növelhetik a bekerülési költséget. Az egyelőre nem világos, hogy árak tekintetében hogyan néz majd ki a kínálat, de az extra költségek vélhetően inkább a magasabb órajeleken ketyegő, komolyabb tápellátást igénylő moduloknál jelentkeznek majd nagyobb mértékben.

Mivel új szabványról van szó, amelynek terjedéséhez időre lesz szükség, eleinte szokás szerint drágábbak lesznek ezek a modulok, de ahogy a gyártást felfuttatják és a termelés egyre hatékonyabban zajlik, az árak lassú mérséklődésére lehet majd számítani. Mivel az Alder Lake platform még idén bemutatkozhat, a DDR5-ös memóriamodulok forgalmazása is rövidesen megindulhat, így hónapokon belül képet kaphatunk azzal kapcsolatban is, hogyan alakulnak az áraik.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére