A Dali APU egységekkel veheti célba az AMD a vékony és könnyű noteszgépeket

A Dali a Renoir sorozat alá érkezik, elsődleges célja pedig az lesz, hogy költséghatékony, vékony és könnyű noteszgépek készülhessenek vele.

A Dali APU egységekkel veheti célba az AMD a vékony és könnyű noteszgépeket

Az AMD a jelek szerint 2020 folyamán ismét szerencsét próbál az alacsony fogyasztású APU egységek szegmensében, ahova a Dali névre keresztelt lapkát szánja. Az új lapka egy speciális megoldás lesz, ami elsősorban a vékony és könnyű noteszgépek számára készül, méghozzá költséghatékony kivitelben.

Galéria megnyitásaAz új APU egységről nemrégiben egy patch leírása tett említést, amely alapján úgy tűnik, a Dali gyakorlatilag a Raven Ridge lapkát veszi alapul, ami eléggé behatárolja a lehetőségeket. Ebből kiindulva a Dali lapka egy négymagos, Zen+ alapú megoldás lehet, amely Vega sorozatú iGPU-val rendelkezik. Mivel kifejezetten alacsony fogyasztásra és költséghatékonyságra optimalizált megoldásról van szó, így a Raven Ridge lapkához képest egészen biztosan fejlődik a csíkszélesség, vagyis 12 nm helyett jó eséllyel már 7 nm-en készülhetnek az újdonságok. Már amennyiben tényleg a Raven Ridge adja az alapokat. A pletykák szerint egyébként akár Zen 2 architektúra köré épülő kettő- vagy négymagos megoldásról is lehet szó, amihez egy pici, 3-4 CU tömbbel rendelkező iGPU társul, de erre egyre kisebb az esély.

Galéria megnyitásaA Dali fölé érkezik a Renoir, amely már nem csak a mobil konfigurációkat, de a Socket AM4-es platformot is célba veszi, méghozzá a Picasso sorozat utódjaként. A pletykák szerint a Renoir APU egységek várhatóan Zen 2 alapokon nyugszanak majd, teljesítmény terén pedig a Ryzen 5 3600, illetve a Ryzen 7 3700X szintjét vehetik célba. Az iGPU szerepét egy VEGA alapú megoldás töltheti be, amely az előző generációhoz képest nagyobb teljesítményre lehet képes. A Renoir esetében a RYZEN 3000-es modelleknél már alkalmazott chipletes felépítést viheti tovább az AMD, vagyis a ZEN 2 alapú processzormagok egy 7 nm-es csíkszélességgel készülő lapkán foglalhatnak helyet, méghozzá maximum nyolcan, az iGPU-t pedig az I/O lapkával olvaszthatják egybe 12-14 nm-es csíkszélesség használata mellett.A Renoir és a Dali APU egységek egyaránt 2020 folyamán, azaz jövőre mutatkozhatnak be. Az elkövetkező hetek és hónapok folyamán remélhetőleg további részletek is napvilágot látnak majd velük kapcsolatban.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap