A Core i9-12900K gyorsabb lehet Cinebench R20 alatt, mint a RYZEN 9 5950X

Ezt az első, mérnöki tesztpéldánnyal készült tesztek állítják, így az eredményeket érdemes távolságtartóan fogadni. Ha igaz a kép, akkor az Alder Lake-S fejlesztés sok meglepetést tartogathat.

A Core i9-12900K gyorsabb lehet Cinebench R20 alatt, mint a RYZEN 9 5950X

Az Intel Alder Lake-S sorozatának leggyorsabb tagját már el lehet érni a „feketepiacon”, igaz, eléggé szélesre kell nyitni érte a pénztárcát, plusz egy olyan alaplapot is szerezni kell hozzá, amely LGA-1700-as processzorfoglalattal rendelkezik – utóbbi sem lehetetlen küldetés, ahogy legutóbbi hírünkben beszámoltunk róla. A mérnöki tesztpéldány státuszú processzorokból, illetve az olykor-olykor felbukkanó, 600-as sorozatú Intel lapkakészlettel ellátott alaplapokból néhány már gazdára talált, ennek megfelelően egyre több és több tesz bukkanhat fel a nem is oly távoli jövőben, amelyek az újdonságok teljesítményével foglalkoznak.

Egy ilyen mérés nagy figyelmet kapott, ugyanis eléggé érdekes állítást fogalmazott meg a tesztelő: a benne szereplő Core i9-12900K a mérések alapján képes lekörözni az AMD aktuális zászlóshajóját, a RYZEN 9 5950X modellt. Gyakorlatilag arról van szó, hogy az Intel mérnöki tesztpéldánya 810 pontot ért el a CineBench R20 egyszálas tesztjében, míg a többszálas tesztet 11600 ponttal zárta. Egy RYZEN 9 5950X processzor jellemzően 640 pont körüli eredményt szokott elérni az egyszálas tesztben, míg a többszálasban 10200 pont körüli teljesítményre képes, azaz a Core i9-12900K tényleg gyorsabbnak tűnik. Mivel azonban mérnöki tesztpéldányról és nem hivatalos tesztről van szó, ezeket az eredményeket egyelőre érdemes gyanakvással fogadni.

Amennyiben hihetőek az eredmények, akkor a Core i9-12900K egyszálas teljesítmény tekintetében nagyjából 25%-kal lehet gyorsabb, mint a RYZEN 9 5950X, ez pedig igen komoly fegyvertény lehet. Már csak azért is, mert a Core i9-12900K technikailag nem teljesen tekinthető 16 magos processzornak, hiszen a magok fele az energiahatékonyságra hangolt Gracemont, míg a másik felük a teljesítményre hangolt Golden Cove architektúra köré épül, együtt pedig csak akkor tudnak működni egy adott terhelésformában, ha az a terhelésforma a két processzormag-típus által támogatott utasításkészleteket használja.

A Cinebench R20 esetében erről volt szó, hiszen az AVX utasításkészlet jutott szerephez, amit az energiahatékonyságra hangolt magok közül elsőként a Gracemont támogat. Ezen felül AVX, AVX2 és AVX-VNNI támogatással is rendelkezik, ám az AVX-512 utasításkészlet már a Golden Cove architektúra kiváltsága, így ha ilyen terhelésformával találja szemben magát az adott Alder Lake-S központi egység, csak a 8 Golden Cove processzormagra számíthat.

A Core i9-12900K esetében egyébként nagyon sokat jelent, hogy a Golden Cove processzormagok egy és kétszálas terhelés esetén 5,3 GHz-es, míg az összes mag terhelésekor 5 GHz-es maximális boost órajelet vethetnek be, így a magasabb IPC mellett ez is nagy jelentőséggel bír. Az pedg csak hab a tortán, hogy ezek alapján a Microsoft és az Intel fejlesztőcsapata igen jó munkát végzett abban, hogy a teljesítményre hangolt és az energiahatékonyságra optimalizált processzormagok együtt dolgozhassanak a nagy teljesítményt igénylő munkafolyamatokban.

Az első kép mindenképpen érdekes, de a végső konklúziót majd az első hivatalos tesztek eredményei alapján lehet meghozni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap