A chiphiány miatt már a chipgyártó eszközökből sem készül elég

Márpedig ahhoz, hogy a gyártókapacitás növekedjen, új felszerelésre van szükség, de mivel ezekhez is chipek kellenek, itt is érezteti a hatását a chiphiány.

A chiphiány miatt már a chipgyártó eszközökből sem készül elég

A chiphiány manapság globális méreteket ölt, szinte minden iparág szenved tőle, ahol fejlett elektronikai eszközöket használnak. Eddig „csak” az volt a probléma, hogy az egyes bérgyártók nem győzték teljesíteni megrendelőik igényeit, ugyanis a gyártósorok régóta maximális kihasználtsággal működnek, az esetleges kapacitás-bővítéssel kapcsolatos tervek végrehajtása pedig meglehetősen időigényes feladat, így minimum hónapokban mérhető a folyamat, de a nagyobb kapacitásbővítéshez akár évek is kellenek. És ezeket a folyamatokat előrelátóan kell megtervezni, hiszen a legjobb az, ha csúcsra van járatva a gyártókapacitás, a feleslegessé váló bővített kapacitás meglehetősen drága mulatság a vállalatok számára.

Úgy tűnik, a gyártókapacitás bővítését is nehezíti a chiphiány, ugyanis a Bloomberg szerint mind a TSMC, mind pedig a Samsung nehézségekbe ütközött az eszközbeszerzés során: ha nem készül elegendő chip, akkor a chipgyártó gépek termelése is akadozik, hiszen ezekben a modern termékekben is számtalan chip dolgozik, hogy a komplex folyamatokat hatékonyan lehessen vezérelni.

Galéria megnyitása

Ezekhez az eszközökhöz egyebek mellett a Kulicke, illetve a Soffa Indusries gyárt lapkákat, ám a chiphiány miatt igencsak megnőtt náluk a rendelések leadása és teljesítésük között eltelő átfutási idő: míg eddig nagyjából három hónapot kellett várni a kész lapkákra, addig mostanra már hat hónapra nyúlt ez az időtartam, és a későbbiekben várhatóan tovább növekszik.

A helyzet meglehetősen frusztráló, ugyanis azt akadályozza, hogy a bérgyártók tegyenek valamit a chiphiány ellen, ugyanis chipek híján termelőeszközökből sem készül elegendő. Éppen ezért úgy tűnik, hogy a chiphiány egész 2021 folyamán kitarthat, sőt, akár a következő év elejére is hatással lehet, legalábbis az Innolux és az ASUS illetékesei most ezt a forgatókönyvet látják a legvalószínűbbnek az iparági információk alapján.

Ez nem egy túl jó hír, ugyanis szinte minden iparágra negatív hatást gyakorol a chiphiány, valamint az árak további emelkedését is okozhatja.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap