Shop menü

A 2024-ES CES-RE IDŐZÍTVE ÉRKEZHETNEK AZ NVIDIA GEFORCE RTX 40 SUPER SOROZATÚ VIDEOKÁRTYÁK

Kezdenek körvonalazódni az egyes példányok várható paraméterei, valamint az egyik videokártya dobozának várható dizájnjáról is érkezett kép.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A 2024-es CES-re időzítve érkezhetnek az Nvidia GeForce RTX 40 Super sorozatú videokártyák

A korábbi beszámolók alapján az Nvidia AIB partnerei nem számítanak arra, hogy idén új videokártyákkal bővülhet a vállalat kínálata, így a GeForce RTX 40 Super sorozatú videokártyák legkorábban is majd csak jövőre érkezhetnek. A friss értesülések szerint a rajtnak akár a CES 2024 is helyet adhat majd a következő év januárjában, még ha csak formális bejelentésről lesz is szó. Utóbbit kopite7kimi árulta el, aki az elmúlt időszakban már sok pontos és hasznos információt szállított az Nvidia termékeivel kapcsolatban. A bemutató közeledtére utal időközben az is, hogy kiszivárgott az egyik új videokártya dobozának képe, ami ugyan hitelesnek tűnik, egyelőre mégis érdemes egészséges gyanakvással fogadni, csak úgy, ahogy a lenti értesüléseket is.

A GeForce RTX 40 Super sorozatban az eddigi hírek szerint háromféle modell kaphat helyet: a GeForce RTX 4070 Super, a GeForce RTX 4070 Ti Super, valamint a GeForce RTX 4080 Super. Az újdonságokkal kapcsolatban már több pletyka is napvilágot látott, ám úgy tűnik, azóta változott a kép: a  jelek szerint a meglévő modellekéhez képest nem változik a memória-alrendszer és két modellnél TDP keret sem, a GPU viszont mindhárom esetben több aktív CUDA magot kaphat a jelenlegiekhez képest.

A GeForce RTX 4080  fölé érkező GeForce RTX 4080 Super esetében egy AD103-400 kódnévre keresztelt GPU-val lehet dolgunk, ami a megszokott 9728 helyett immár 10240 aktív CUDA maggal rendelkezhet. A GPU mellé 16 GB-nyi GDDR6X típusú fedélzeti memória kapcsolódhat, méghozzá 256-bites adatsínt használva, vagyis ezen a téren nem lesz lényegi változás, az effektív órajel azonban elméletben emelkedhet, konkrét adat viszont nem áll rendelkezésre ezzel kapcsolatban. Az extra CUDA magok ellenére a TDP keret 320 W maradhat, ami arra utal, a VRAM effektív órajele nem növekszik.

A GeForce RTX 4070 Ti felett helyet foglaló GeForce RTX 4070 Ti Super ezzel szemben egy AD102-175 és/vagy egy AD103-275 típusú GPU-t kaphat, amelyek egyformán 8448 aktív CUDA maggal rendelkezhetnek, azaz a szokásos 7680 aktív CUDA maghoz képest itt is előrelépés látszik. A memória-adatsín marad 256-bites, valamint a 16 GB-nyi GDDR6X VRAM kapacitás sem változik. Az új videokártya TDP kerete 285 W maradhat.

A harmadik új videokártya, vagyis a GeForce RTX 4070 Super, ami a GeForce RTX 4070 fölé érkezik, már egy AD103-175 és/vagy AD104-350 típusú GPU-t kaphat, ami 7168 CUDA magot foghat munkára. Ez a szokásos 5888 aktív CUDA maghoz képest jókora előrelépés, ami alighanem a teljesítményen is alaposan meglátszik majd. a GPU mellé 12 GB-nyi GDDR6X típusú fedélzeti memória kapcsolódhat, természetesen a szokásos 192-bites memória-adatsín használata mellett, a TDP keret viszont ennél a modellnél emelkedni fog, méghozzá 200-ról 220 W-ra.

Galéria megnyitása

A GeForce RTX 4070 Ti Super dobozának várható dizájnjáról időközben kiszivárgott egy kép is, hála az egyik ismert és elismert hardverdetektívnek, aki MEGAsizeGPU néven tevékenykedik az X – korábban Twitter – virtuális hasábjain keresztül. A logó eléggé furának tűnik, nem is biztos, hogy ez lesz a végleges – a képe fentebb látható. MEGAsizeGPU az előbb linkelt bejegyzésében meg is említi, nem akarja elhinni, hogy ez lesz az új videokártya végleges típusjelzése, valamint a Super felirat dizájnját és színét is eléggé rondának tartja.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére