Jönnek a Plus jelöléssel ellátott Samsung 970 EVO SSD-k

Az új SSD-k a szokásos Phoenix vezérlőt használják, de már nem 64, hanem 96 NAND Flash réteggel szerelt chipeket kaptak.

Jönnek a Plus jelöléssel ellátott Samsung 970 EVO SSD-k

A Samsungnál már régóta tervezik a 64-ről 96 rétegre történő átállást a 3D TLC V-NAND lapkák esetében, ám az elmúlt hónapok során akkora túltermelés alakult ki a 64-rétegű 3D V-NAND lapkákból, hogy a legtöbb gyártó az átállás késleltetése mellett döntött – így a Samsung is.

Galéria megnyitása

Most azonban végre elrajtoltak a Samsung első olyan konzumerpiacra szánt SSD-i, amelyek már 96-rétegű 3D TLC V-NAND lapkák köré épülnek. Az új lapkáknál 20%-kal vékonyabb rétegeket használnak, a NAND és a vezérlő között pedig immár Toggle-mode DDR 4.0 kapcsolat húzódik. Utóbbinak köszönhetően az adatátviteli sávszélesség 800 Mbps-ról 1400 Mbps-ra emelkedett, a lapkák üzemi feszültséget pedig 1,8 V-ról 1,2 V-ra csökkentették, vagyis mind sebesség, mind pedig energiahatékonyság terén sikerült előrelépéseket tenni.

Galéria megnyitása

A Samsung azért is van jó helyzetben az új lapkákkal, mert az 1400 Mbps-os Toggle-mode DDR 4.0-s csatoló most még egyedülálló a piacon. Az Intel, a Micron és az SK Hynix esetében még csak 1200 Mbps-os sebesség elérésére volt mód a 96-rétegű NAND Flash lapkáknál, a Toshiba/SanDisk páros pedig 800 Mbps-os tempón rostokol – de valószínűleg nem sokáig.

Galéria megnyitása

Az új 3D V-NAND Flash lapkák esetében komoly fejlődés, hogy az olvasási és írási késleltetést sorrendben 50 és 500 mikroszekundumra sikerült csökkenteni, ami 30%-os javulás. Az SSD vezérlő nem változott, csak úgy, ahogy a PCI Express 3.0 x4-es csatolófelület sem, az írási és olvasási sebességek azonban nőttek. A véletlenszerű olvasási teljesítmény 20%-kal javult, a folyamatos olvasási tempót azonban csak 100 Mbps-mal sikerült feljebb tornázni, hiszen a PCI Express 3.0 x4-es csatolófelület „egyszerűen nem bír többet”. Az Evo Plus modellek írási teljesítmény terén az esetek többségébengyorsabbak, mint az MLC alapú 970 Pro sorozat tagjai, ám ha az SLC alapú gyorsítótár betelik, akkor a 970 Pro modellek még mindig 25-255%-kal jobban teljesítenek, mint az újdonságok – a tényleges sebességkülönbség a feladat típusától és az adott meghajtó kapacitásától függ. Strapabíróság terén természetesen továbbra is a 970 Pro modellek lesznek a jobbak, de ez nem is meglepő az MLC alapokat elnézve.

Az új SSD-k rövidesen elérhetővé válnak kereskedelmi forgalomban, áraik a fenti táblázat szerint alakulnak. A 2 TB-os változat majd csak áprilisban kerül az üzletek polcaira, így tulajdonságait és árát is majd csak akkor árulja el a vállalat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap