96-rétegű 4D QLC NAND Flash lapkák az SK Hynix műhelyéből

Az új lapkához komoly reményeket fűznek a vállalat illetékesei.

96-rétegű 4D QLC NAND Flash lapkák az SK Hynix műhelyéből

Az SK Hynix fontos mérföldkőhöz érkezett a napokban, ugyanis megkezdte 1 Tb-es kapacitással rendelkező, 96 cellarétegből álló 4D QLC NAND Flash memórialapkáinak szállítását, igaz, egyelőre még csak mintapéldányokról van szó, amelyek az SSD vezérlők gyártóihoz érkezhetnek meg. Mivel QLC NAND Flash alapú megoldásokról van szó, ebben az esetben egyetlen cella összesen négy bitnyi adat tárolására képes, azaz jóval nagyobb adatsűrűséggel büszkélkedhet, mint TLC alapú társai – az előny egészen pontosan 33%-os.

Az új lapkák a vállalat korábban már részletezett 4D NAND technológiáját alkalmazzák, amelynek egyik előnye, hogy a lapkákat kiszolgáló áramkör nem a lapkák mellé, hanem azok alá kerül, így javul a chipen belüli helykihasználás – gyakorlatilag innen ered a 4D elnevezés is. A CTF alapú, azaz töltéscsapdás megoldást használó NAND Flash lapkák esetében egyetlen chip ráadásul nem kettő, hanem négy lapkatömbből áll, ami segít az adatátviteli sávszélesség jelentős növelését – gyakorlatilag duplázásról van szó, vagyis egy chip akkora sávszélességet kínál, mint amekkorát normál esetben kettő szokott. Ez a számok nyelvén azt jelenti, hogy a korábbi 32 KB-os sávszélesség 64 KB-ra emelkedik. Az SK Hynix szerint az említett újítások jóvoltából a friss lapkák nem csak költséghatékonyság, de teljesítmény terén is igencsak versenyképesek lesznek. Az új lapka a meglévő 3D TLC alapú megoldásokhoz képest ráadásul kisebb kiterjedéssel is bír, hiszen az említett lapkák területének mindössze 90%-án elfér.

Az SK Hynix később saját QLC algoritmust, illetve saját vezérlőt is ki szeretne fejleszteni annak érdekében, hogy saját termékekkel jelentkezhessen a piacon. A cél az, hogy a következő év folyamán már elérhetővé váljanak első saját QLC NAND Flash alapú üzleti SSD meghajtói, akkoriban ugyanis a várakozások szerint már komoly érdeklődés mutatkozhat az üzleti szegmensben a QLC NAND Flash alapú megoldások iránt.

Az IDC elemzői szerint a QLC NAND Flash alapú SSD-k szegmense komoly növekedést produkálhat az elkövetkező évek folyamán. Míg 2019-ben ezek a meghajtók még csak 3%-os piaci részesedést érhetnek el, addig 2023-ra már az SSD szegmens 22%-át uralhatják, azaz fokozatosan egyre nagyobb teret hódítanak maguknak Az üzleti SSD-k szegmense az előrejelzések szerint éves szinten átlagban 47,9%-os mértékű növekedést mutathat, vagyis az üzleti merevlemezek piaca elég gyorsan zsugorodni fog

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap