8k-s OLED kijelzőket kapnak a táblák és a noteszgépek

A japán SEL fejlesztői három komoly OLED kijelzőt is készítettek, amelyek a következő generációs noteszgépek és táblák fedélzetén kaphatnak helyet.

8k-s OLED kijelzőket kapnak a táblák és a noteszgépek

A 8K-s példányok

A japán SEL (Semiconductor Energy Laboratory) két különleges OLED panelről rántotta le a leplet, amelyek komoly mérföldköveknek tekinthetők a saját kategóriájukon belül, hiszen 13,3 és 8,3 hüvelykes képátlójuk ellenére mindketten 8K-s, vagyis 7680 x 4320 pixeles natív felbontás mellett működnek. Előbbi főként a noteszgépeket, utóbbi pedig a táblákat veszi majd célba, igaz, kisebb lépátlóval okostelefonokba is készülhet hasonló képességű panel a későbbiekben.

Galéria megnyitása Az egyik 8K-s OLED panel Mindkét új panel a CAAC-IGZO (c-axis aligned crystalline indium gallium zinc oxide) technológiára alapoz, képfrissítési ráta terén azonban már vannak különbségek közöttük. A 13,3 hüvelykes panel 120 Hz-es maximális képfrissítési rátát támogat, és a képpontsűrűség sem alacsony, hiszen 663 PPI-s értéket képvisel. A 8,3 hüvelykes panel már csak 60 Hz-es maximális képfrissítési rátát támogat, képpontsűrűsége pedig rendkívül magas,1062 PPI, amihez hasonlót nem igazán mutattak be eddig.

A Sony Z5 Premium 4K-s kijelzője is csak 801 PPI-s képpontsűrűséggel büszkélkedik a maga 5,5 hüvelykes képátlójával.

Jön egy hajtogatható OLED panel is

Galéria megnyitása A hajtogatható változat A két 8K-s panel mellett egy másik érdekesség, egy 8,6 hüvelykes hajlítható OLED panel is feltűnt a SEL háza táján. Ez a panel csak 1920 x 1200 pixeles felbontást tud, ami ebben a méretben egyáltalán nem rossz, különlegessége azonban mégsem ez, hanem az, hogy 10 000 hajtogatást bír ki élettartama során. Ez lényegében azt jelenti, hogy napi szinten 27,4 alkalommal nyithatjuk ki és csukhatjuk össze a vele felszerelt hajtogatható kijelzős eszközt, egy évig.

Az új panelekhez használt CAAC-IGZO technológiában komoly lehetőségeket lát a gyártó, ugyanis segítségével nem csak következő generációs, alacsony fogyasztás és magas felbontás mellett működő kijelzőket, de akár chipeket is gyártani lehet majd. A lehetőségek feltérképezése éppen zajlik a fejlesztőközpontban, később azonban teret hódíthat majd a vállalat szellemi terméke, ugyanis a SEL főként licenceléssel foglalkozik, saját gyártókapacitása nincs, így a fejlesztéseket csak partnerkapcsolatokon keresztül tudja kézzel fogható termékek formájában prezentálni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap