8K-s kompakt kamerát villantott a Sharp a CES-en

Az eszköz még fejlesztés alatt áll, de a főbb képességeiről már részletesen beszélt a vállalat.

8K-s kompakt kamerát villantott a Sharp a CES-en

A CES-en a televíziók kiemelten nagy hangsúlyt kaptak idén, és egyre több gyártónak a kínálatában lehet már 8K-s készülékekkel találkozni. Ezzel alapvetően semmi gond nem lenne, viszont folyamatosan ott lebeg a „8K-forradalom” felett, hogy igazából még mindig csak kijelző van hozzá, tartalom szinte egyáltalán nem biztosított. Arról jóformán nem is álmodhatnak az érdeklődők, hogy valaki otthon 8K felbontású filmet nézzen, de még demonstrációs céllal készített minőségi felvételekre is csak nehezen lehet szert tenni. A TV-gyártók éppen ezért azt kezdték sulykolni, hogy a modern algoritmusokkal majdnem olyan jó képminőséget lehet elérni 4K-s videókat alapul véve, mintha azok natív 8K-s felvételek lennének. De a legjobb azért mégiscsak az lenne, ha végre a 8K felbontású kamerák is szaporodni kezdenének.

Galéria megnyitása

Szerencsére Las Vegasban már néhány 8K-s filmfelvevő is felütötte a fejét, és ezek között a fogyasztói piacot célzó megoldást is lehetett találni. A Sharp például egy egyelőre még prototípus stádiumban levő megoldást vitt magával a CES-re, de már egészen sok információt elárult a szerkezettel kapcsolatban. Egy tükör nélküli cserélhető objektíves (MILC) szerkezetről beszélhetünk, amire egy Olympus M.Zuiko 40-150/F4.0-5.6 R objektív került, de persze ez igazából túlságosan nem releváns jelen esetben, mert megfelelő csatlakozással igény szerint sok más optikát fel lehet majd rá applikálni. A készülék az elmondottak alapján egészen pontosan 7680 x 4320 képpontos felbontású videók megörökítésére lesz alkalmas, és kizárólag H.265/HEVC formátumot fog támogatni ebben az esetben. Ennek a kódolásnak hála a videók kevesebb helyet foglalnak majd, mint a H.264 esetében, és a lejátszásra szolgáló eszközök is könnyebben boldogulhatnak így. A fejlesztés alatt álló megoldás másodpercenként 30 képkocka rögzítésére lett felkészítve, de elvileg dolgozik azon a Sharp, hogy a 60 FPS-t is elérje 8K-ban.

Galéria megnyitása

Az is kiderült a kamerával kapcsolatban, hogy van beépített képstabilizátora, ami a szenzorhoz kapcsolódik, szóval nem kell majd attól tartania a felhasználóknak, hogy a túlzott remegés tönkre fogja tenni a felvételek minőségét. A nagyfelbontású videókat vissza lehet majd nézni a gépen, és mivel egy 5 hüvelykes kijelző került a fedélzetre, így már egészen jól lehet majd használni ezt a felületet. A panel érintésérzékeny, ezt a tervezők ki is használták, és néhány kezelőszerv csak virtuálisan fog megjelenni, de szerencsére azért még a fizikai gombokat nem száműzi teljesen a Sharp. Az külön jó hír, hogy a szóban forgó panelt pillanatok alatt ki is lehet majd hajtani, ez extra szabadságot adhat az alkotóknak – ha valaki vlogolni akar vele, így könnyen megteheti. Vaku nincs, van viszont a burkolat tetején vakupapucs, ahova sokféle segédfényt fel lehet majd tenni, így például tetszőleges erősségű LED panelt. A burkolaton csatlakozók garmadája található, van itt Mini XLR, teljes értékű HDMI, C-típusú USB, valamint a fül- és fejhallgatóknak is jutott aljzat, és persze a külső mikrofon portjáról sem feledkezett meg a vállalat. Mivel itt nagy tempóra lesz szükség a fájlok mentésekor, UHS-II interfésszel szerelt kártyák kezelésére lett felkészítve a konstrukció.

Galéria megnyitása

A Newsshooternek lehetősége nyílt hosszabban is elbeszélgetni a készülék kapcsán a Sharppal Las Vegasban. A vállalat illetékese elmondta a szaklapnak, hogy a tervezés során az egyik legnagyobb problémát az jelentette, hogy a hő elvezetését megfelelően tudják megoldani a mérnökök. A 8K videózás nagy számítási kapacitással jár, és az izmos hardver sok meleget termel, ráadásul itt azzal is számolnia kellett a szakembereknek, hogy nem csak néhány percig lesz munkára fogva a központi processzor, hanem hosszan tartóan is készíthetnek vele felvételeket a jövőbeni tulajdonosok.

A Sharp kereskedelmi forgalomba kerülő 8K-s kamerája elképzelhető, hogy a fent láthatótól még valamelyest eltérő külsőt kaphat, de a képességeit illetően már nagy változással nem érdemes számolni. Azt egyelőre nem mondta el a vállalat, hogy mikor kerülhet a boltokba a végtermék, de jó eséllyel még ebben az évben a pályára léphet, a hivatalos bemutatóját pedig talán a NAB 2019-en fogja tartani a Sharp. Azt nehéz megtippelni is, hogy az árcédulájára milyen összeg kerülhet, de a szaklapok 5000 dollár alatti ajánlott fogyasztói árban reménykednek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap