800 Gbps-os adatátviteli-sávszélesség Intel módra

A 800 Gbps-os adatátviteli-sávszélesség irányonként értendő, így a teljes sávszélesség nem kevesebb, mint 1,6 Tbps.

800 Gbps-os adatátviteli-sávszélesség Intel módra

A számítógépek folyamatosan gyorsulnak, a megnövekedett számítási teljesítménnyel dolgozó rendszerek pedig egyre nagyobb adatmennyiséget mozgatnak, amelynek gyors célba éréséhez kellően nagy sávszélességet biztosító hálózatra van szükség.

Kellő adatátviteli sávszélesség nélkül a rendszerek közötti kommunikáció nem elég gyors, ami az összteljesítményt is korlátozza – főleg adatközpontok és nagyobb szuperszámítógép-fürtök esetén igazán látványos az ilyesmi. Egyszóval a nagy számítási teljesítmény mellé rendszerint komoly adatátviteli sávszélességet biztosító hálózati kapcsolatra is szükség van ahhoz, hogy a rendszerben rejlő lehetőségek maradéktalanul kiaknázhatóak legyenek.

Az Intel mérnökei nemrégiben egy új, meglehetősen komoly sávszélességet kínáló kábellel rukkoltak elő, amely akár 800 Gbps-os sávszélességet is biztosíthat – irányonként. Az adatközpontokat és szuperszámítógép-fürtöket megcélzó újítás az Intel Silicon Photonics technológiájára támaszkodik, amelynek alkalmazása mellett egyetlen optikai szállal 25 Gbps-os sebesség érthető el. Az új kábelek persze nem egy ilyen optikai szálat tartalmaznak: a dolgok jelenlegi állása szerint négy sorba rendezve maximum 64 szál zsúfolható össze a szóban forgó kábelben.

A 64 optikai szál közül 32 csak küldi az adatokat, a másik 32 pedig csak fogadja azokat, így irányonként 800 Gbps-os adatátviteli-sávszélesség elérésére van mód, ami 1,6 Tbps-os teljes adatátviteli-sávszélességet jelent.

A kábelekben futó optikai szálak kifejlesztéséhez az Intel korábban együttműködésbe lépett a Corning mérnökeivel, az együttműködés gyümölcseként elkészülő kábelek pedig rövidesen elérhetővé válnak kereskedelmi forgalomban. A tervek szerint a kábelek kiviteltől függően 8, 16, 32 vagy 64 optikai szálat tartalmazhatnak, így a teljes adatátviteli-sávszélességük is ennek megfelelően változik (200 Gbps, 400 Gbps, 800 Gbps és 1600 Gbps).

Arról egyelőre nincs hír, hogy az új kábelek mennyibe kerülnek majd, de tulajdonságaik alapján az már most borítékolható, hogy méregdrágák lesznek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward