8 TB-os SSD kártya a Samsungtól

Az NF1 formátumú 8 TB-os SSD a Samsung első ilyen terméke, amelyből az év második felében akár 16 GB-os változat is érkezhet.

8 TB-os SSD kártya a Samsungtól

A Samsung bemutatta első NF1 formátumú SSD kártyáját, ami főként az adatközpontokban kaphat helyet. Az NF1 formátum tulajdonképpen az M.2-.es formátumból ered, ami az NGFF méretszabványra alapoz. Az NF1 esetében – amit NGSFF néven is szokás emlegetni – a 22 milliméteres NYÁK szélességet 30,5 milliméterre emelték, így több NAND FLASH chip fér el a kártyán, hiszen egy oldalon is lehetőség van két NAND Flash sor kialakítására. Ezt a formátumot azért fejlesztették ki, hogy az adatközpontokba szánt SSD kártyák nagyobb adatsűrűséggel rendelkezhessenek, ami ezen a területen kulcsfontosságú szempont – sok egyéb mellett.

Galéria megnyitása

Az NF1-es Samsung SSD külön típusjelzést a jelek szerint nem kapott, ugyanis az NF1 nem a neve, hanem a formátuma. A szóban forgó termék 110 milliméter hosszú és 30,5 milliméter széles kártya formájában érkezik. Fedélzetén egy teljesen új Samsung vezérlő lapul, ami már NVMe 1.3-as és PCI Express 4.0-s támogatással rendelkezik, ehhez 12 GB-nyi DDR4-es gyorsítótár csatlakozik. A NAND Flash szerepét tizenhat darab 512 GB-os NAND chip tölti be, amelyek együttesen 8 TB-os adattároló kapacitást kínálnak. Egy-egy 512 GB-os chip belsejében egyébként 16 rétegnyi 256 Gb-es 3D TLCV-NAND lapka található. Noha a termék egészen egzotikusnak és modernnek tűnik, sebességadatai láttán nem fog leesni az állunk: folyamatos olvasási tempó terén 3100 MB/s-ra, folyamatos írási sebesség esetén pedig 2000 MB/s-ra számíthatunk. Strapabíróság terén napi 1,3 meghajtó-teleírást visel el a termék a három éves jótállás alatt, azaz napi szinten 10,4 TBW terhelést visel el, ami 3 év alatt közel 11 400 TB-os írásmennyiséget jelent (11388 TBW).

Galéria megnyitása

4K-s véletlenszerű olvasási műveletek esetén 500 000 IOPS-os teljesítményre számíthatunk, míg 4K-s véletlenszerű írási műveletek alkalmával már csak 50 000 IOPS-os teljesítmény mutatkozik. Ebből arra következtethetünk, hogy az új meghajtó elsősorban olvasás-intenzív feladatokra lehet kiváló. A Samsung egyébként a 2,5 hüvelykes NVMe üzleti SSD meghajtókat szeretné kiváltani az újdonsággal: a régi meghajtók lecserélésével háromszor nagyobb adatsűrűség elérésére van mód egy klasszikus 2U racknél.

A Samsung szerint az új SSD rendelkezik „Hot-Swap” támogatással, vagyis a rendszer kikapcsolása nélkül cserélhetők a kívánt kártyák, ami az adatközpontok szegmensében nagyon fontos, szinte nélkülözhetetlen tulajdonság. Adatsűrűség terén arra számíthatunk, hogy ilyen SSD kártyákból maximum 72 fér el egy 2U formátumú szerverházba, azaz 576 TB-nyi adattároló kapacitáshoz lehet jutni. Egy 42U formátumú rack esetén már 12 PB-nyi adattároló kapacitásra tehetünk szert, de akinek ez sem elég, az év második felében nagyobb kapacitású modell is érkezik, ami 512 GB-os helyett már 1 TB-os NAND Flash chipeket alkalmaz – vagyis kétszeresére nőhet az adattároló kapacitás.

A Samsung NF1 formátumú 8 TB-os SSD kártyája csak a partnerek számára lesz elérhető, kereskedelmi forgalomba egyelőre nem kerül. Arról egyelőre nincs hír, hogy egy-egy ilyen kártya pontosan mennyibe kerül majd.

Neked ajánljuk

arrow_backward arrow_forward
Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward