7 év alatt félmilliárdnál is több GPU-t szállított le az AMD

A teljesítmény igen impozáns, ám az Intel még ennél is több GPU-t szállított le az elmúlt időszakban, hála annak, hogy szinte minden klienspiaci Intel processzorban található iGPU.

7 év alatt félmilliárdnál is több GPU-t szállított le az AMD

A Jon Peddie Research elemzői egy érdekes tényre hívták fel a figyelmet: az AMD az elmúlt hét év folyamán félmilliárdnál is több GPU-t szállított le, ami igen komoly teljesítménynek mondható. Ezek a GPU-k a Radeon sorozatú videokártyák mellett az APU egységek fedélzetén is megtalálhatóak voltak, sőt, még az egyedileg fejlesztett SoC egységeken szolgálatot teljesítő megoldásokat is ide számolták.

Galéria megnyitásaGaléria megnyitásaA fenti mennyiségnek nagyjából 36%-át adják a videokártyákra kerülő grafikus processzorok, míg az APU egységekbe szerelt GPU-k 35%-ot tesznek ki. A maradék 29% a játékkonzolok számára fejlesztett egyedi SoC egységeken található, amelyek az Xbox és a PlayStation sorozatot erősítik.

Beszédes adat, hogy a notebookokba szánt APU-k szállítási mutatója 2:1 arányban múlja felül az asztali számítógépekbe szánt APU egységekét, ám ez cseppet sem meglepő. Az elmúlt hét év folyamán összesen 553 millió AMD GPU került forgalomba, ami igen tekintélyes mennyiség. Annak érdekében, hogy ezt kontextusba lehessen helyezni, a Jon Peddie Research szakemberei azt is elárulták, hogyan alakultak a piaci részesedések az elmúlt hét év folyamán a teljes GPU piacon.

Az AMD említett teljesítménye 22%-os piaci részesedés megszerzésére volt elég, míg az Nvidia ezzel egy időben „csak” 16%-os részesedésre tett szert a szóban forgó időszakban. A legtöbb GPU-t természetesen az Intel szállította le, hiszen már szinte minden Intel processzorban van aktív iGPU. kivéve a HEDT és a szerver szegmenset, így az Intel 62%-os piaci részesedést hozott össze.

Érdekes lenne látni, hogy videokártyák terén pontosan mi a helyzet ugyanerre az időszakra vetítve, ám erről sajnos már nem közöltek információt az elemzők, de egy későbbi publikációban akár erről is szó eshet. Az 553 millió leszállított GPU után most már célba lehet venni az egymilliárdos álomhatárt is, amelynek elérésében egészen biztosan segíteni fog az is, hogy a következő generációs játékkonzolokhoz ismét az AMD szállítja az egyedi tervezésű APU egységeket.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap