64 processzormag 5,5 GHz feletti órajelen: új világrekord

Az első világrekordot TSAIK állította be, de ez nem maradt életben sokáig, ugyanis safedisk is munkába lendült. Ezzel együtt számos egyéb világrekord is megdőlt az új AMD processzor mellett.

64 processzormag 5,5 GHz feletti órajelen: új világrekord

Az AMD az aktuális RYZEN Threadripper sorozattal egy igazán különleges, egyedülálló HEDT processzort is bemutatott, amely a RYZEN Threadripper 3990X típusjelzést viseli és elsőként kínál 64 processzormagot a klienspiacon. Az újdonság elsősorban a tartalomgyártóknak, illetve a munkaállomás-felhasználóknak készült, de a benne rejlő potenciál miatt természetesen a tuningosok érdeklődését is felkeltette, hiszen a 64 maggal és a 128 szállal igen impozáns teljesítmény érhető el, főleg, ha még extrém tuningnak is alávetik a terméket.

Galéria megnyitása TSAIK rekordja Ezt tette TSAIK, a neves tuningmester is, aki a szóban forgó processzort egy MSI Creator TRX40-es alaplapban helyezte el, fölé pedig a szokásos párologtató hengert applikálta, amibe folyamatosan locsolta a folyékony nitrogént. Rendszermemóriából ezúttal egyetlen egy modul kapott helyet az alaplapban, amely DDR4-1866 MHz-es órajelen, illetve CL13-13-13-31-es időzítésen ketyegett. A próbálkozások hatására egészen 5548,71 MHz-es órajelig sikerült eljutni, méghozzá úgy, hogy az összes processzormag aktív maradt, valamint az SMT támogatást sem kellett kikapcsolni.

Galéria megnyitása safediks aktuális világrekordja A fenti világrekord persze tiszavirág életű volt, hiszen safedisk is rátette a kezét egy ilyen processzorra, ami az ő esetében egy RoG Zenith II Extreme Alpha alaplapba került. A processzor mellé 32 GB-nyi G.Skill OC World Cup 2019 memóriamodul került, amely ugyan csak DDR4-1600 MHz-es órajelen ketyegett, ám az időzítés igen alacsony, CL11-11-11-22 1T értéket képviselt. A folyékony nitrogénes hűtés hatására a processzort egészen 5573,7 MHz-es órajelig sikerült „húzni”, ami bőven elég volt ahhoz, hogy beálljon az új világrekord: eddig ennél magasabb órajelet senki sem ért még el a Threadripper 3990X esetében.

A RYZEN Threadripper 3990X segítségével egyéb területeken is bejelentkeztek már néhányan az új világrekordokért. Allen „Splave” Glibersuch például egy ASRoc TRX40 Taichi alaplapba szerelte a szóban forgó processzort, majd némi tuningot követően meg is döntötte a GPUPI for CPU – 1B, a GeekBench 3 multi-core, valamint a Cinebench R20 világrekordot is, ehhez pedig sorrendben 5475,43 MHz-es, 5375 MHz-es, illetve 5305,88 MHz-es órajelre volt szükség.

A fentebb említett safedisk sem csak az órajel-világrekordra hajtott, hanem a wPrime 1024m és a Cinebench R15 rekordra is, amelyeket be is állított, méghozzá sorrendben 5125 és 5225 MHz-es órajelek alkalmazásával. Nincs kizárva, hogy a közeljövőben ismét újabb rekorddöntésekre kerül sor, vagyis a fentebb tárgyalt eredmények rövidesen süllyesztőbe kerülhetnek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap