64 és 48 MPixeles képérzékelők érkeztek mobilokba

A Samsung kettő új szenzort mutatott be, amikkel elképesztően magas felbontású fotókat lehet majd megörökíteni.

64 és 48 MPixeles képérzékelők érkeztek mobilokba

Az okostelefonok körében évekkel ezelőtt komoly megapixel-háború dúlt, majd egy időre ez elült, a legtöbb csúcsmobil 12-16 megapixeles kamerával került a boltokba, de tavaly a Samsung és a Sony felkavarta az állóvizet a 32 és 48 megapixeles szenzoraikkal, most pedig a Samsung még tovább ment és lerántotta a leplet egy 64 MPixeles egységről is (ez látható a borítóképen), és befutott a 48 MPixeles megoldás új generácója.

A Samsung ISOCELL Bright GW1 néven harangozta be a 64 megapixeles felvételek készítésére alkalmas szenzorát, amivel egészen elképesztő részletgazdagságot lehet majd elérni az okostelefonokkal. Fontos azt elmondani, hogy a vállalat szakemberei nem zsugorították tovább az egyes képpontokat, marad a 0,8 mikronos pixelméret, szóval a magasabb felbontást az érzékelő fizikai méretének a növelésével érték el. Ez mindenképpen jó hír, bár az pontosan nem derült ki, hogy most mekkora érzékelővel állunk szemben. A Samsung kiemelte, hogy támogatott a Tetracell technológia, ami azt jelenti, hogy a szomszédos pixeleket össze lehet vonni, így nagyobb fényérzékenységű, 1,6 mikronos pixeleket kapnak a felhasználók, miközben a képek felbontása még így is 16 MPixeles marad. És van olyan algoritmus is (remosaic), ami a maximális, 64 megapixeles felbontás kihasználására szolgál.

Az ISOCELL Bright GW1 nemcsak, hogy támogatja a valós időben létrehozott HDR-t, hanem még ezen belül is kiemelkedően nagy dinamikatartományt képes biztosítani, ezáltal még gazdagabb színvilágot lesz képes alkotni. A Samsung 100 decibeles érzékenységet emleget, ami így talán nem mond sokat az olvasóinknak, de viszonyításképpen az átlagos szenzorok napjainkban 60 decibelesek, az emberi szem pedig valahol 120 decibel körül „üzemel”. Az újdonság fel lett szerelve DCG (Dual Conversion Gain) eljárással is, ami arról gondoskodik, hogy a kamerába érkező fény jobban hasznosuljon, kiváltképpen világos környezetben. Azért pedig, hogy a fókuszálás minél gyorsabb és pontosabb legyen, a Super PD eljárás fog felelni, ami egy olyan AF mechanizmus, mely fáziseltérésen alapul, de kiemelkedően nagy teljesítményű. Videózni Ultra HD minőségben lehet majd ezzel az egységgel alapjáraton, de ami ennél fontosabb talán technológia szempontból, hogy szuperlassítást 1080p felbontás esetén 480 FPS-sel támogat.

A Samsung az ISOCELL Bright GW1 mellett bejelentette az ISOCELL Bright GM2 érkezését is. Ez egy olyan 48 megapixeles megoldás, ami a tavalyi ISOCELL Bright GM1 helyét veszi majd át a kínálatban. Ez is támogatni fogja a pixelösszevonást és a teljes felbontás használatát, nyújt majd HDR opciót ragyogó színvilággal, és biztosítja a Super PD autofókusz eljárást, valamint a DCG technológiát is.

Galéria megnyitása
Samsung ISOCELL Bright GM2

Érdekesség, hogy a Qualcomm egyik vezető szakembere, Judd Heape már korábban előre vetítette, hogy számítani lehet idén 64 megapixeles kamerára, de akkor nem derült ki, hogy melyik cég fejleszthet ilyet, most viszont már az egészen biztos, hogy a Samsung kínál majd ilyet. És Heape arról is szót ejtett egyébként, hogy 100 megapixelnél magasabb felbontású egységet is készít egy szintén meg nem nevezett cég. Szóval jó eséllyel nem ez a 64 megapixeles kamera jelenti majd a csúcsot ebben az évben, hanem még ennél is fentebb léphetünk.

Azt most nehéz megmondani, hogy hol jelenthet meg először az ISOCELL Bright GW1, mert a kameraszenzorokat a Samsung más cégeknek is értékesíti, de nem lenne meglepő, ha a Galaxy Note10-zel karöltve debütálna a 64 MPixeles egység. A vállalat most kezdete meg a minták szállítását, a termelés pedig az év második felében fog beindulni, és ugyanez igaz a szerényebb felbontású ISOCELL Bright GM2-re is.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap