5G-t és MI-t visz a robotikába a Qualcomm új platformja

A vállalat egy olyan platformot hozott létre, mely kiváló alapot jelenthet a jövőben érkező robotok számára.

5G-t és MI-t visz a robotikába a Qualcomm új platformja

A Qualcomm elsősorban a mobilplatformjainak köszönheti az ismertséget, de a vállalat számos egység területre is próbál kisebb-nagyobb mértékű figyelmet fordítani. Ezúttal például arról számolhatunk be, hogy a szakemberek megalkottak egy olyan platformot, ami a robotika területén lesz hatékonyan bevethető, és kiemelkedően innovatív.

A Robotics platformot a Qualcomm nem most kezdte el fejleszteni, már van tapasztalata a vállalatnak ezen a téren. Az újdonság a Robotics RB5 névre hallgat, és a Robotics RB3-at váltotta fel. A számozásban a négyest talán azért lépte át a vállalat, hogy az 5-össel a névben már utaljon arra, hogy egy kiegészítő komponenssel itt biztosítható az 5G támogatás is egyebek mellett. A Qualcomm annak is kiemelten nagy figyelmet szentelt, hogy a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás támogatása sem hiányzik már innen.

Galéria megnyitása

Maga a rendszerchip a Qualcomm QRB5165 azonosítót kapta. Az órajelei ennek nem ismertek, de azt megtudhattuk, hogy a Qualcomm Kryo 585 processzormagok dolgoznak benne nyolcfős csoportban, a grafikus feladatok felelőse pedig az Adreno 650 integrált GPU. Rendelkezik az egység egy Hexagon DSP-vel is, és gondoskodik az AI Engine aktuális generációjáról, ami 15 TOPS-os összesített számítási kapacitással tud szolgálni.

Galéria megnyitása

Rendkívül fejlett képfeldolgozási képességek birtokában van a Robotics RB5 platform, aminek köszönhetően a gépi látás terén jó lehetőségeket lehet elérni, ez pedig a robotikában különösen jól jöhet. A Qualcomm Spectra 480 ISP mozgósításával másodpercenként 2 Gigapixelt tud feldolgozni menet közben a rendszer.

A platform jellemvonásiból jól látható, hogy az alapok igazából egyáltalán nem újak itt. A Qualcomm lényegében a Snapdragon 865 fejlesztése során gyűjtött tapasztalatát felhasználva hozta létre a Robotics RB5-öt. Ez azért fontos, mert így a partnereknek nem kell attól tartani, hogy ne lenne megbízható az alap, hiszen ezt egy ideje már szállítja a Qualcomm az okostelefonok számára, és összesen több millió olyan eszköz került már a boltokba, amiben az SD865 dolgozik.

Galéria megnyitása

Rendkívül fejlett szenzorok szempontjából a Qualcomm újdonsága, és annak érdekében, hogy a lehető legjobb csomagot tudja kínálni a vállalat, például a TDK-tól is emelt be fejlesztéseket a Robotics RB5-be. Támogatott itt a Qualcomm összes lényeges biztonsági megoldása, így ebből a szempontból is megbízhatóan lehet majd használni a terméket. A kapcsolati lehetőségek terén pedig megemlíthető még, hogy lehet gondoskodni szükség esetén a nagy hatótávolságú WLAN összeköttetésről, a Wi-Fi 6 és a Bluetooth 5.1 szupportról is egyebek mellett.

„A Qualcomm Technologies a világ vezető vezeték nélküli technológiai újítója, erős alapokkal rendelkezik az MI, a mobil számítástechnika és a csatlakoztathatóság területén. A mélyen gyökerező mobilrendszerekkel kapcsolatos szakértelmének a robotika területén történő alkalmazásával a Qualcomm Technologies elősegíti a korábbinál hatékonyabb, biztonságosabb és intelligensebb robotok létrehozását.” – jelentette ki Dev Singh, a Qualcomm robotikával, drónokkal, intelligens gépekkel kapcsolatos részlegének kiemelt vezetője.

Galéria megnyitása

Arra is kitért a bejelentés során a Qualcomm, hogy nagy az érdeklődés a Robotics RB5 iránt. Konkrét eszközöket nem említett a vállalat, ahol ez köszön majd vissza, de azt elmondta, hogy több mint 20 korai adoptálója van a robotikai platformnak, és több mint 30 ágazati szereplő érdeklődik iránta. Olyan vállalatok használhatják majd ezt fel, mint például az AirMap, az Augmented Pixels, a Canonical, a DeepEdge.ai, a LiteOn, a Panasonic, vagy TDK, de még az Intel is a partnerek között van a RealSense révén.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap