5955 MHz-en az AMD új csúcsprocesszora

Az extrém tuning során a gyári 3 GHz-es alap órajelet majdnem kétszeresére emelték, mindezt úgy, hogy az összes processzormag aktív maradhatott, az SMT támogatással együtt.

5955 MHz-en az AMD új csúcsprocesszora

Az AMD második generációs Threadripper processzorai hétfő óta kereskedelmi forgalomban is kaphatók. A csúcsmodellt, azaz a RYZEN Threadripper 299WX processzort időközben egy extrém tuningnak is alávetették, amelyben fontos szerepet kapott a folyékony nitrogén.

Galéria megnyitása

A tuningot IvanCupa követte el, aki a tesztrendszerben egy MSI X399 MEG Creation alaplapot, 8 GB-nyi DDR4-es memóriamodult, valamint az említett processzort használta, plusz egy GeForce GT 730-as videokártyát is bevetett a siker érdekében, hiszen a Threadripper sorozat tagjai nem tartalmaznak iGPU-t. A processzor felett egy párologtató henger kapott helyet, amelybe folyamatosan került folyékony nitrogén, így megkezdődhetett az érdemi tuning.

Galéria megnyitása

A művelet során mind a 32 processzormag aktív maradt és az SMT támogatás sem került letiltásra, így összesen 64 szálat kezelhetett a processzor. A négy memóriacsatornából csak egyet használt a rendszer annak érdekében, hogy a stabilitás minél jobb lehessen. Hosszas próbálkozás után 1,6812 Voltos üzemi feszültség mellett egészen 5955,4 MHz-ig jutott a tuningos, amit 101,37 MHz-es buszsebesség és 58,75x-ös szorzó segítségével sikerült elérnie. A memóriamodul ezzel egy időben 3404 MHz-es effetkív órajelen ketyegett, amihez CL14-es időzítés társult.

Galéria megnyitása

Az eredményt sikerült hitelesíteni, így új órajel-rekord született, amihez innen is gratulálunk. Az persze erősen valószínű, hogy ez a rekord sem lesz túlzottan hosszú életű, hiszen szélesebb körben még csak nemrégiben vált elérhetővé az új processzor, így az elkövetkező hetek folyamán egészen biztos, hogy többen is megpróbálkoznak majd extrém tuningjával. Az aktuális prokjekt lapja egyébként itt található.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap