Shop menü

500 MILLIÓ DOLLÁROS VESZTESÉGET TERMELT AZ INTEL, ÉVTIZEDEK ÓTA ELŐSZÖR FORDULT EZ ELŐ

Gyengére sikeredett a második negyedéves teljesítmény.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
500 millió dolláros veszteséget termelt az Intel, évtizedek óta először fordult ez elő

Az Intel illetékesei részletezték a 2022-es év második negyedéves pénzügyi eredményeit, amely alapján az látszik, hogy évtizedek óta most először könyveltek el veszteséget, ami 0,5 milliárd dollárra rúg. Ennek több oka is van: részben a geopoltikai feszültségek, az orosz-ukrán háború, valamint a gyorsan csökkenő  gazdasági teljesítmény okolható a csökkenésért, ugyanis ezek miatt 17%-kal csökkent a teljes árbevétel éves szinten. Ezzel együtt a kutatásra és fejlesztésre fordított összegek nőttek, valamint az új termékek rajtjával kapcsolatos raktározási költségek is jelentkeztek a második negyedévben.

Galéria megnyitása

A teljes képet nézve azt láthatjuk, hogy a 2022-es esztendő második negyedévében összesen 15,3 milliárd dollár folyt be a vállalathoz, ami éves szinten 17%-os, negyedéves szinten pedig 22%-os csökkenést jelent. A bruttó árrés ezzel egy időben elég komoly mértékben, 57,1%-ról 33,6%-ra mérséklődött, ugyancsak éves szinten.

Galéria megnyitása

Az egyes részlegeket tekintve eléggé vegyes a kép. A Client Computing Group a második negyedév folyamán 7,7 milliárd dolláros teljes árbevételt ért el, ami éves szinten 25%-os csökkenésnek minősül. Ennek a fő oka az, hogy a PC piacon csökkent a kereslet, ebben a bizonytalan légkörben pedig a PC OEM vállalatok is visszafogják a rendeléseiket, inkább a raktárkészleteikre támaszkodnak, vagyis kevesebb lapkakészletet és processzort rendelnek. Amennyiben a raktárkészletek kiapadnak, akkor újra nagyobb mennyiségben fognak rendelni az Inteltől.

Galéria megnyitása

A Datacenter and AI Group esetében szintén csökkenés látható, ugyanis az egy évvel ezelőtti 5,5 milliárd dolláros helyett idén csak 4,6 milliárd dollárnyi teljes árbevételt sikerült elérni, azaz 16%-kal csökkent a teljesítmény. A kedvezőtlen teljesítmény részben annak tudható be, hogy az AMD felől fokozódott a nyomás, a termékeik versenyképesek, de ezzel együtt csökkentek az átlagos értékesítési árak, valamint az OEM partnerek is kevesebbet rendeltek, inkább a meglévő raktárkészleteiket élik fel.

Galéria megnyitása

A Network and Edge Group már növekedést ért el, méghozzá 11%-osat, ugyanis a második negyedév folyamán 2,3 milliárd dolláros teljes árbevételt könyvelhetett el. A csoport jó teljesítménye főként az 5G-s termékeknek, illetve az Ethernet alapú megoldásoknak köszönhető, ezek iránt ugyanis magas volt a kereslet.

Az Accelerated Computing Systems And Graphics Group esetében 507 millió dolláros veszteség mutatkozott a második negyedév folyamán, a teljes árbevétel pedig 186 millió dollárra rúgott, ami az előző éves 177 millió dollárhoz képest növekedés. Az Intelnél már tart az Arc Alchemist videokártyák, valamint a Blockscale Asic kriptovaluta-bányász célhardverek termelésének felfuttatása, illetve a szuperszámítógép-fürtökbe szánt termékek szállítása is kezdődik. A veszteség ebben az esetben abból adódik, hogy kutatási és fejlesztési célra, valamint prototípusok gyártására magasabb összeget kellett elkülöníteni, valamint az Arc sorozatú videokártyák rajtjával kapcsolatos extra raktárköltségek is jelentkeztek ebben a negyedévben.

A vállalat félvezetőipari bérgyártói üzletága, az Intel Foundry Services nemrégiben szerzett új partnereket a Qualcomm és a Mediatek személyében, ám az üzletág még mindig csak bontogatja szárnyait. Az IFS forgalma a második negyedév folyamán 122 millió dollárra csökkent, a veszteség mértéke pedig 155 millió dollárra rúgott. Ezzel egy időben a gyártó szerint a második negyedév folyamán csökkent az igény a fotómaszkok készítésére használatos eszközök iránt, ami szintén rontotta a negyedéves eredményt.

Galéria megnyitása

Végül vessünk néhány pillantást a Mobileye részlegre is. Ez a divízió 460 millió dollárnyi teljes árbevételt hozott össze, ami igazán figyelemreméltó növekedést jelent az elmúlt év azonos időszakához képest: gyakorlatilag 40%-kal javult a teljesítmény. Ez főként annak köszönhető, hogy az EyeQ termékcsalád iránt nőtt a kereslet.

A harmadik negyedévben 15 és 16 milliárd dolláros teljes árbevételre számítanak, ami az egy évvel ezelőtti 19,2 milliárd dolláros teljes árbevételhez képest igen komoly csökkenésnek minősül. A teljes éves bevétel a gyenge második negyedéves teljesítmény miatt 65 és 68 milliárd dollár közötti lehet, ami éves szinten 9-13% közötti csökkenést eredményzhet. A piac gyengélkedése miatt a tőkeberuházásra fordítható összeget is mérsékelték, méghozzá 4 milliárd dollárral, vagyis 2022 folyamán 27 milliárd helyett „csak” 23 milliárd dollárnyi beruházásra lehet számítani. A hosszabb távú nagy beruházásokat ez nem érinti, vagyis az európai és az amerikai gyárépítések rendben zajlanak majd.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére