50 MPixeles, 8K támogatást nyújtó mobilos szenzort villantott a Samsung

Az ISOCELL GN1 hamarosan kész eszközökben is megjelenhet, és egyszerre nyújt Tetracell, valamint Dual Pixel támogatást.

50 MPixeles, 8K támogatást nyújtó mobilos szenzort villantott a Samsung

Az elmúlt 3 évben a Samsung és a Sony újra belelendült a megapixel-háborúba, amit tavaly a Samsung „megnyert” azzal, hogy átlépte a 100 megapixeles álomhatárt is. És most a vállalat egy kicsit más megközelítésre váltott át. Most egy olyan csúcskategóriás szenzort leplezett le, aminél újra inkább a pixelek mérete került az előtérbe.

A Samsung létrehozott egy olyan lapkát, ami már 1,2 mikronos pixelek mellett érte el az 50 megapixeles szintet, és nem 1 mikronnál kisebb egységekből áll. Ez mindenképpen örömteli, hiszen ez azt jelenti, hogy már 50 MPixeles fényképeknél is egészen jó részletességre lehet képes, nem kell azzal számolni, hogy csökkentett felbontáson kell majd használni jellemzően. De itt is adott a Tetracell technológia, ami szomszédos képpontok összevonására szolgál. Könnyen kiszámolható, hogy az összevont képpontok már 2,4 mikronosak lesznek, ami a belépő MILC gépek szintje.

Az ISOCELL GN1 kapcsán a fizikai méretről nem esett szó, de a paraméterei alapján nagyon hasonló lehet (kb. 1/1,3 col), mint a korábbi ISOCELL Bright HM1, hiszen a 3x3 cellás pixelösszevonást követően ott is 2,4 mikronos képpontok jöttek létre. Annyi a különbség, hogy itt a Tetracell eljárás 12,5 megapixelt eredményez, a HM1 szenzornál pedig a Nonacellel 12 MPixeles felbontást kaptak a felhasználók.

Galéria megnyitása

Fontos, hogy ennél az új felépítésnél a Samsung először össze tudta hozni a kiváló sebességgel és pontossággal szolgáló Dual Pixel AF rendszert a Tetracell technológiával, ami soha korábban nem sikerült még a cég számára. Kiemelkedően jó fotós lehetőségeket nyújt majd a komponens rossz fényviszonyok esetén, miközben az élességállítás olyan gördülékenyen fog menni, mint a tükörreflexes gépek esetében. 100 millió fotodióda helyezkedik itt el az érzékelő felületén, mindegyik pixelhez kettő tartozik, és ezeket a Samsung képes a képminőség javítására is felhasználni.

A Smasung szoftveres fronton gondoskodik majd a Smart ISO szolgáltatás támogatásáról, ami intelligensen, gépi tanulást alkalmazva igyekszik majd beállítani minden körülmények között a lehető legjobb ISO értéket az automatikus módban. Támogatott továbbá a valós idejűk HDR fényképeknek a készítése.

Kiemelte a Samsung azt is, hogy az ISOCELL GN1-re számítani lehet videózáskor is. Mozgóképek megörökítésekor a lapka lehetőséget nyújt majd 8K Ultra HD minőség elérésére stabil, másodpercenként 30 képkockás sebesség mellett. És giroszkóp adatait felhasználó elektronikus képstabilizálás (EIS) gondoskodhat arról, hogy a videók képe remegésektől mentes legyen, hogy így a nézők a lehető legjobb élményben részesülhessenek.

Apróság, de Samsung az elnevezési sémán is változtatott itt a korábbiakhoz képest. Néhány éve a cég bevezette a Fast, Slim, Bright és Dual címkéket az ISOCELL név mellett, és ezeket alkalmazta is általában (lásd ISOCELL Bright HM1), de most a GN1 esetében elhagyta. (Egyébként a jellemzői alapján egy Bright szériás egység lenne ez.)

A Samsung nem késlekedik az ISOCELL GN1 esetében. A vállalat elmondása szerint ez a megoldás még ebben a hónapban tömeggyártásba kerül, és arra sem kell már sokáig várni, hogy bevetésre kerüljön. Kiindulva abból, hogy a vállalat már gőzerővel dolgozik a Galaxy Note20 okostelefonon, nem lenne túl meglepő, ha ott már ezt az egységet is felhasználná más képi szenzorok társaságában.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap