48 magos Cascade Lake AP processzor az Inteltől

Az új processzor tulajdonképpen egy MCM modul formájában érkezik, ami két darab, UPI linkkel összekapcsolt 24 magos lapkát ötvöz.

48 magos Cascade Lake AP processzor az Inteltől

Az Intel ma bejelentette legújabb processzor-sorozatát, amelynek leggyorsabb tagja 48 processzormaggal és 12 memóriacsatornával büszkélkedik. A Cascade Lake Advanced Performance platformmal kapcsolatban egyelőre eléggé szűkszavúnak bizonyult a gyártó.

Jelenleg annyi biztos, hogy a maximum 48 maggal rendelkező Cascade-AP processzorok a 2S, vagyis a kétprocesszoros szerverkonfigurációkat veszik célba, ahol annyi processzormagot kínálnak, mint az eddigi 4S rendszerek. A Cascade-AP esetében a 48 processzormagot két darab 28 magos XCC processzorlapka adhatja, amelyeknél a 28-28 processzormagból „csak” 24-24 aktív. A lapkák nem a Kaby Lake-G-ből már ismert EMIB, hanem a tradicionális UPI teremt kapcsolatot, amit az aktuális Xeon Scalable processzoroknál is használ a gyártó. Igen ám, de itt a processzorlapkák egy tokozáson belül foglalnak helyet, nem külön processzorfoglalatban, ami jótékonyan hathat a késleltetésre, valamint a fogyasztásra is. Az persze egyelőre nem világos, hogy az új processzorok esetében egy kétprocesszoros (2S) rendszernél pontosan hány UPI link teremt kapcsolatot a két központi egység között, de alighanem erre is rövidesen fény derül.

Galéria megnyitása

Nagy kérdés még az is, hogy a PCI Express vezérlő pontosan hány csatornával rendelkezik: a lehetséges válasz lapkánként 24 vagy 48 sáv lehet, így összesen 48 vagy 96 sávval dolgozhat egy-egy ilyen processzor. Az viszont már nem titok, hogy az új processzorok 12 csatornás DDR4-es memória-vezérlőt kapnak. Pont ez utóbbi, illetve a megnövekedett tápellátás-igény az, ami miatt új processzorfoglalatban gondolkodhat az Intel, hiszen az aktuális LGA-4367-es processzorfoglalat erre a feladatra már nem lesz elég. A korábbi pletykák már említést tettek egy LGA-5903-as processzorfoglalatról, ám az Intel még nem erősítette meg, valóban ezt használják-e az újdonságok.

Galéria megnyitása

Nagy kérdés továbbá a TDP keret alakulása is. Egy jelenlegi 24 magos Xeon Platinum esetében 205 wattos TDP keretre számíthatunk, ami nem jelenti azt, hogy a szóban forgó 48 magos Cascade-AP processzor 410 wattos TDP-t használna, hiszen a 48 magos újdonságnál jó eséllyel alacsonyabb felszültséget és órajelet állítanak majd be, hogy a tápellátás mellett hűtést is meg lehessen oldani.

Az új processzorok kiválóan alkalmasak a sok processzormagot és magas memória-sávszélességet igénylő munkafolyamatok hatékony futtatására. Az Intel szerint Linback alatt a 48 magos újdonság 1,21x gyorsabb az Intel Xeon Scalable 8180-as processzornál és 3,4x gyorsabb az AMD EPYC 7601-es központi egységnél. Stream Triad esetében már sorrendben 1,83x-os és 1,3x-os előrelépésre számíthatunk az említett Intel és AMD processzorokhoz képest. AI/Deep Learning Inference feladatok esetében az újdonság másodpercenként 17x több képet tud feldolgozni, mint Xeon Platinum sorozatú társa tudott, mikor megjelent.

Galéria megnyitása

A 48 magos Cascade-AP processzor szállítása már megkezdődött a különböző partnerek felé, hála az Early Access Programnak, kereskedelmi forgalomban azonban majd csak 2019 első negyedévében teszi tiszteletét a Cascade-AP család.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap