4 TB-os Seagate HDD, ami leiskolázza a konkurensek megoldásait

A Seagate a konkurensekkel ellentétben öt helyett már négy HDD korong alkalmazásával is el tudja érni a 4 TB-os adattároló kapacitást. Lassan jöhetnek az 5 TB-os merevlemezek is.

4 TB-os Seagate HDD, ami leiskolázza a konkurensek megoldásait

A Seagate komoly mérföldkőhöz ért, ugyanis elsőként kínál a piacon olyan asztali merevlemezt, amely a 4 TB-os adattároló kapacitást négy darab, egyenként 1 TB-os adattároló korong segítségével biztosítja.

A Barracuda 7200.15-ös sorozatban helyet foglaló 4 TB-os asztali merevlemez impozáns tulajdonságokkal rendelkezik. A 3,5 colos formátummal érkező újdonság hamarabb is érkezhetett volna, hiszen a Seagate már régóta rendelkezik 1 TB-os HDD korongokkal, amelyek kisebb adattároló kapacitást kínáló merevlemezeiben már egy ideje jelen is vannak. De jobb később, mint soha.

A piacon lévő 4 TB-os asztali merevlemezek eddig 5 HDD korongot használtak a hatalmas adattároló kapacitás biztosításához, így a Seagate megoldása úttörőnek számít. A kevesebb adattároló korong alkalmazásával nem csak a HDD tömege csökken, hanem fogyasztása is: a Seagate szerint a konkurens, öttányéros megoldásoknál 35%-kal kevesebbet fogyaszt négy HDD korongra támaszkodó újdonság. Ez különösen jó hír, ha több ilyen HDD egyidejű alkalmazásában gondoskodunk - például éjjel-nappal üzemelő NAS-hoz.

A Seagate 4 TB-os asztali merevlemezének adattároló korongjai 7200-as percenkénti fordulatszámmal pörögnek. Gyorsítótárból 64 MB-nyi áll rendelkezésre, az adott rendszer alaplapjához pedig SATA 6 Gbps-os csatolófelületen keresztül kapcsolódik a friss jövevény. A nagy adattároló kapacitás mellé egyébként gyorsaság is társul. A Seagate szerint az újdonság a maga 146 MB/s-sos átlagos adatátviteli sebességével veri az összes, jelenleg piacon lévő, hasonló fordulatszám mellett üzemelő asztali merevlemezt.

A 4 TB-os HDD szállítása már megkezdődött, sőt, a terméket egyes webáruházakban már el is lehet érni. Az OEM példányért 190 dollárt kérnek, a dobozos változat pedig 212 dollárba kerül. A Seagate szerint a 4 TB-os újdonsága jelenleg a piac legjobb GB/ár hányadossal rendelkező megoldásának minősül, így ebben a tekintetben kifejezetten költséghatékony.

Mivel az 1 TB-os adattároló korongok már rendelkezésre állnak, öttányéros asztali merevlemezek pedig már eddig is készültek, így csak idő kérdése, hogy megérkezzenek az első 5 TB-os asztali merevlemezek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward