4 csatornás Mini-ITX LGA2011v3 alaplapot fejleszt az AsRock

Olyat sem nagyon láttunk még, hogy DDR4 SO-DIMM Quad Channel...

4 csatornás Mini-ITX LGA2011v3 alaplapot fejleszt az AsRock

Az AsRock vállalkozó-kedve és alkotóképessége már-már legendás, ha valamilyen formabontó alaplapot kell letenni az asztalra, elég, ha visszagondolunk a hibrid PCI Express - AGP deszkákra, de még lehetne sorolni néhány olyan megoldást, amitől az ember füle kettéállt, ugyanakkor a vásárló olyan kompatibilitási szabadságot kapott, amit más gyártók nem tudtak felvonultatni. Egyik személyes kedvencünk az AsRock 4CoreDual-VSTA, amely az összes LGA775 foglalatú Celeron, Pentium és Core 2 processzort kezelte a Prescottól felfelé, miközben AGP és PCI Express slotot, valamint DDR1 és DDR2 támogatást is kínált.

A mindenttudó

Az AsRock nevéhez fűződik az első mini-ITX-es LGA2011v3 alaplap is. A nálunk is bemutatott X99E-ITX/ac lehetővé tette, hogy 8 magos Haswell központi egység csücsüljön egy ételhordó méretű PC-ben, de van egy komoly megkötés: a két darab DDR4 foglalat miatt a RAM-ok csak kétcsatornás üzemmódban használhatóak. Ez az ordító hiányosság vélhetően akkora traumát okozott a tervezőgárdának, hogy a tüskét pszichológusi kezelés sem tudta kigyógyítani, így csak egyetlen megoldás maradt: olyan alaplapot kell létrehozni, ami 17 × 17 cm-en a hatalmas LGA2011v3 foglalat mellett négycsatornás memóriakezelést is kínál.

Érdekes kínálat

Nos, a bajnok megszületett és Rack EPC612D4I-nek hívják. Nem véletlen a kevésbé megjegyezhető típusszám, a csomagolási szakaszra vélhetően felszállt a gőz az elmékből a gyárban, és rájöttek, hogy ez a termék nem feltétlenül az otthoni apró PC-t építő vásárlók kedvence lesz, sokkal inkább igény lehet rá a professzionális gépek, szerverek világában. Ez nem jelenti azt, hogy egy átlagos felhasználó nem vásárolhat ilyet, de az borítékolható, hogy mélyen a zsebébe kell majd nyúlnia (persze ez LGA2011v3 vonalon nem újdonság).

Meghökkentő látvány

Az EPC612D4I-nek tehát nem gond a quad-channel RAM-kezelés, de gyakorlatilag fizikai képtelenség lett volna négy darab normál méretű DIMM-et felhordani egy ekkora nyomtatott áramkörre, így az AsRock az egyetlen járható útra lépett: SO-DIMM DDR4 foglalatokat forrasztott fel a NYÁK-ra. Ezzel az az aprócska probléma, hogy SO-DIMM DDR4 egyelőre nem terem minden sarki PC-bolt kirakatában, a Crucial kínál ilyesmit: 555,99 dollárért 32 GB (4 × 8 GB) 1,2 V-os DDR4-2133 ECC-s KIT-et. Mivel ez elsődlegesen egy vállalati szférás deszka, hivatalosan Xeon E5-1600 V3 és E5-2600 V3 processzorokat támogat.

Az Intel C612 PCH miatt tuningolási lehetőség nincs, van viszont komoly felszereltség: PCI-Express 3.0 x16 slot egy alapvető IGP-vel kiegészítve (ASPEED AST2400 remote management chipset), ami VGA (D-sub) kimenetet kínál maximálisan 2048 × 1536 felbontással. Az elsődleges Gigabites ethernet mellé további kettőt kapunk az Intel i210 és i217LM vezérlőknek köszönhetően. Adattárolás terén semmi átlag feletti, négy darab SATA 6 Gb/s port fogható munkára. Az AsRock rengeteg operációs rendszerrel párosítva kínál támogatást a termékhez: Windows 2012 R2/2008 R2 SP1, SuSE Server 11 SP3, RHEL 6.5, CentOS 6.5, Fedora 19, Ubuntu 12.10 és FreeBSD 9.2.

És nem lesz olcsó...

A termék vételára egyelőre nem ismert, de mivel a DDR4 SO-DIMM készletekre is várni kell, egyelőre nincs rá ok, hogy álmatlan éjszakák sűrűjében visszaszámlálásba kezdjünk, érdemes kivárni a továbbiakat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward