3DMark tesztben tűnt fel a RYZEN 9 3950X

Az új Socket AM4-es processzor teljesítménye biztatónak tűnik, ám egy teszt alapján hiba lenne komoly következtetéseket levonni.

3DMark tesztben tűnt fel a RYZEN 9 3950X

Az AMD RYZEN 3000-es sorozatának zászlóshajója, a 16 processzormaggal és 32 szállal rendelkező RYZEN 9 3950X várhatóan november folyamán mutatkozik be. A terméket a jelek szerint már több helyen is tesztelik, legalábbis erre utal TUM_APISAK legújabb felfedezése: talált egy 3DMark bejegyzést, amelyből kiderül egy s más az új processzorral kapcsolatban. Az új processzor egyébként 64 MB-nyi megosztott harmadszintű gyorsítótárral érkezik és a Socket AM4-es foglalatba illeszkedik.

A szóban forgó processzort össze is mérték az Intel Cascade Lake sorozatát erősítő Core i9-10980XE modellel, ami 18 maggal és 36 szállal, valamint 24,75 MB-nyi megosztott harmadszintű gyorsítótárral rendelkezik. A két modell között nem csak magok és szálak száma terén vannak különbségek, hanem órajelek terén is. Míg a RYZEN 9 3950X esetében 3,5 GHz-es alap-, illetve 4,7 GHz-es maximális boost órajel van érvényben, addig a Core i9-10980XE már csak 3GHz-es alap-, valamint 4,8 GHz-es maximális boost órajelen dolgozhat.

Galéria megnyitása

Az AMD-s tesztrendszer egy Gigabyte X570 Aorus Elite alaplapból, 16 GB-nyi Kingston DDR4-3200 MHz-es rendszermemóriából, valamint egy MSI GeForce RTX 2080 Ti videokártyából állt. Az Intel alapú tesztrendszernél egy ASUS WS X299 Sage/10G alaplapot, 32 GB-nyi Samsung DDR4-2666 MHz-es rendszermemóriát, valamint egy ASUS GeForce RTX 2070-es videokártyát használtak. Mint látható, VGA szinten nem volt egyenlő a küzdelem, viszont csak a CPU teljesítményt hasonlították össze, így a videokártya típusa és teljesítménye nem bírt jelentőséggel.

A 3DMark tesztje rendszerint remekül munkára tudja fogni a rendelkezésre álló magokat és szálakat, így az általa adott pontszám sokat elárulhat egy adott termék képességeiről. További érdekessé, hogy az összes magra érvényes boost órajel az AMD modell esetében 4 GHz körül helyezkedhet majd el, míg az Intel termékénél 3,8 GHz-es értékre számíthatunk.

A Physics teszt a RYZEN 9 3950X esetében 32082 ponttal zárult, ezzel szemben a Core i9-10980XE csak 25834 pontot tudott elérni, vagyis 24%-kal lassabbnak bizonyult. Ez tekintélyes előny az AMD processzor számára, ám nem szabad elfelejteni, hogy egy 3DMark eredmény elég kevés egy processzor teljesítményének korrekt megítéléséhez, így érdemes lesz megvárni az első független teszteket, amelyek sokkal részletesebb képet adnak majd az egyes processzorok erősségeivel és gyengeségeivel kapcsolatban.

Érdekes lesz látni, mire megy egymással szemben a két processzor, hiszen az AMD megoldása 749 dollárba kerül, míg az Intel termékéért 979 dollárt kérnek el. Persze azt azért nem szabad elfelejteni, hogy az AMD megoldása a klienspiacra érkezik, míg az Intelé a HEDT szegmensben próbál érvényesülni, így az Intel termékével szemben igazából a TRX40-es lapkakészlettel szerelt alaplapokat és a bennük helyet kapó harmadik generációs Threadripper processzorokat lesz érdemes hasonlítgatni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap