3D NAND Flash lapkák 144 cellaréteggel az Inteltől

A Micron és az Intel útjai szétváltak, utóbbi meg már meg is szerezte a technológiai fölényt egykori partnerével szemben.

3D NAND Flash lapkák 144 cellaréteggel az Inteltől

Az Intel és a Micron közötti hosszú éveken át tartó együttműködés felbomlott, amelynek eredményeként az Intelnek most már saját lábára kell állnia, ugyanis a közösen üzemeltetett IMFlash Technologies is része volt a partnerkapcsolatnak, ám annak is vége.

A jelek szerint az Intel szakemberei nem is tétlenkednek, méghozzá olyannyira nem, hogy a vállalat hamarosan technológiai előnybe kerülhet hajdani partnerével, a Micronnal szemben, ugyanis az Intel már elkészült a 144 cellarétegből álló 3D NAND Flash memórialapkák fejlesztésével. Ezek a memóriachipek QLC NAND Flash alapokon nyugszanak majd, vagyis cellánként összesen négy bitnyi adat tárolására lesznek képesek, ám szükség esetén TLC vagy SLC módba programozva is lehet használni őket, így kisebb adattároló kapacitású, de strapabíróbb és gyorsabb meghajtók is készülhetnek velük.

Az új fejlesztés a „Keystone Harbor” kódnevet viseli, a köré épülő első SSD meghajtók és kártyák pedig már idén bemutatkozhatnak. A vállalatnál egyébként már a cellánként 5 bitnyi adat tárolására képes PLC alapú memórialapkák fejlesztése is zajlik, amelyek 25%-kal nagyobb adatsűrűség elérésére adnak lehetőséget.

Galéria megnyitásaEzzel egy időben természetesen a 3D Xpoint sorozat tagjainak fejlesztése is zajlik, méghozzá remek tempóban. Ezen a területen speciális, kettő helyett négy rétegből álló lapkák készülhetnek, amelyek a második generációs 3D Xpoint kínálatot erősítik. Az első olyan Optane sorozatú SSD-k, amelyek már ezt a technológiát használják, még idén megjelenhetnek egyportos verzióban, a kétportos megoldásokat azonban majd csak 2021-ben dobhatja piacra a vállalat.

A termékek speciális vezérlőt kapnak, ami várhatóan PCI Express 4.0-s csatolófelülettel is rendelkezik majd. Az „Alder Stream” kódnévre keresztelt chipek várhatóan a „Sapphire Rapids” Xeon processzorokból és „Eagle Stream” platformból álló következő generációs rendszerek részeként érkezhetnek, amelyek már PCI Express 4.0-s támogatással is fel vannak vértezve.

A NAND Flash piacon egyébként elég nagy a mozgolódás manapság. A Micron jelenleg a 128 cellaréteggel rendelkező 3D NAND Flash lapkák gyártására készül, míg az SK Hynix szintén 128 cellarétekkel ellátott lapkákon dolgozik, ezeknek a szállítása pedig még idén megkezdődhet. A KIOXIA Memory, amely a Toshiba Memory új neve, éppen 112 cellaréteggel ellátott memórialapkák piacra dobását készíti elő, de a kínai YMTC sem tétlenkedik, ugyanis óriási tempóban fejleszti saját memórialapkáit.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap