300 GHz-es vezeték nélküli kapcsolat a Fujitsutól

A terahertzes frekvenciatartományon belül működő vevőegység több tíz Gbps-os adatátviteli sávszélességet kínál, ami nagy szó.

300 GHz-es vezeték nélküli kapcsolat a Fujitsutól

A Fujitsu egy érdekes vezeték nélküli vevőegységről rántotta le a leplet, ami ugyan még csak prototípus formájában érhető el, de már most rettentően jól hangzik, amit kínál. A vevőegység magas érzékenységének köszönhetően akár 300 GHz-es frekvenciatartományon belül is képes üzemelni, így kis hatótávolságon belül néhányszor 10 Gbps-os adatátviteli sebesség elérésére képes.

A vevőegység nem csak emiatt különleges, hanem azért is, mert ezt a vonzó képességet egy 0,75 köbcentiméteres modul formájában kínálja, így akár okostelefonokba és különböző mobileszközökbe is beépíthető. Ekkora méretben ilyen teljesítményű vevőegységet eddig még egyetlen gyártó sem készített, így a Fujitsu megoldása igazi kuriózum.

Az apró vevőegység a Fujitsu korábbi, ugyancsak terahertzes tartományban üzemelő megoldásához képest egytizednyi térfogattal büszkélkedik. Ez a fejlődés annak köszönhető, hogy a mérnökök a kitartó munka gyümölcseként képesek voltak a vételerősítő chipet és az antennát is egyetlen tokozáson belülre integrálni.

A Fujitsu szerint az új vevőegység hatalmas adatátviteli sávszélességének köszönhetően szinte azonnal továbbítható egyik eszközről a másikra egy-egy nagyobb fájl, például egy 4K-s vagy egy 8K-s videó. Persze a hatótávolság erősen limitált, azaz nagyjából az NFC képességeivel van egy szinten, viszont ezen a kis távolságon belül óriási sebességgel tud adatokat továbbítani a rendszer. Emiatt az újítás főleg olyan helyeken lehet majd hasznos, ahol egymáshoz közel lévő eszközök között kell nagyon gyors kapcsolatot biztosítani.

Az új vevőegység gyakorlati tesztelése a tervek szerint már idén októberben megkezdődik, ám a friss technológia kereskedelmi forgalomba majd csak 2020 környékén kerülhet. Az újítást a Fujitsu szakemberei a Párizsban zajló European Microwave Week 2015 alkalmával részletesebben is bemutatják a jelenlévő érdeklődőknek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward