30-as korhatár?

Korhatáros játékok régóta léteznek. De lehet-e az alsó korhatár bizonyos esetekben a harmincéves életkor? New York állam egyik szenátornője szerint igen.

30-as korhatár?

New York állam meglepő - és meghökkentő - törvény beiktatására készül. Nem kevesebbet terveznek a derék New York-i honatyák, mint hogy megtiltsák bizonyos számítógépes játékok vásárlását a harminc évnél fiatalabb vevők számára!

A törvényjavaslatot a demokrata Aurelia Greene nyújtotta be, és az erőszakos vagy szexuális tartalmú játékok forgalmazásának korlátozását célozza. Az még nem eldöntött, hogy a harminc alatti "fiatalok" szabadon vásárolhatnak-e például szüleik jelenlétében. Ráadásul a javaslat szerint az inkriminált játékoknak még a dobozát sem lenne szabad látható helyen kiállítani a boltokban, nehogy az ifjúságot sokkhatás érje. Például a huszonkilenc éves, érzékeny korosztályt...

Amennyiben ez a törvény valaha is elnyeri New York állam áldását, ez azt jelentené, hogy a huszonéves polgárok elég idősek lesznek a dohányzáshoz, iváshoz, nemi élethez, házassághoz, autóvezetéshez és a szavazáshoz, de nem lesznek elég érettek a Counterstrike megvásárlásához. Az érdemes szenátornőt amúgy is meg kéne kérdezni, van-e tudomása arról, hogy az Irakban folyó, teljesen 3D-realista, színes-szagos, életre szóló Counterstrike-ban hány huszonéves játékos vesz részt? És ezek a huszonévesek 2001 szeptember 11-ét is egy rózsaszín leányszobában töltötték, biztos távolban a külvilágtól?

Egyébként hasonló törvények bevezetésével más államokban is kísérleteztek, de mindenhol fennakadtak a javaslatok az alkotmányosság rostáján. Az az alapelv, miszerint valaki harminc évesen "felnőttebb", mint huszonnyolc évesen ugyanis ellenkezik egy nagyon fontos okirat betűjével és szellemével. Ez a dokumentum úgy kezdődik: "Mi, az Amerikai Egyesült Államok népe..." - és ezt egy New York állambéli politikusnőnek illene ismernie. Ez az amerikai Alkotmány...

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward