3 GHz-es, négymagos lapka az ST-Ericssontól

Az MWC-n bemutatásra kerülő NovaThor L8580 már egyáltalán nem ismeretlen a számunkra, de a CES óta még gyorsabb lett.

3 GHz-es, négymagos lapka az ST-Ericssontól

Az ST-Ericsson még januárban, az év elején mutatta be a mostani csúcschipjét, de az L8580-on a mérnökök azóta is szakadatlanul dolgoznak a jelek szerint. Ennek eredményeként az extrém magas frekvencián üzemelő lapka további 20 százalékos gyorsulást követően jön az MWC-re.

A négymagos SoC más területen nem is változott. Továbbra is Cortex-A9 magokat üdvözölhetünk a fedélzeten, de az átlagos órajelhez képest, már duplájára lett "húzva". A 3 GHz-nek köszönhetően lassan versenybe kerülhet a modernebb Cortex-A15-ös ellenfelekkel, ami azért meglehetősen váratlan meglepetés az ST-Ericssontól. Az elképesztő eredményhez a vállalat a 28 nm-es gyártástechnológián belül is az FD-SOI eljáráshoz nyúlt. Az ST-Ericsson állítása szerint, az akkumulátor sem fog az átlagosnál nagyobb terhelést kapni, tehát többé-kevésbé még takarékos is a megoldásuk.

Az eQuad részleget kerekítették fel 3.0 GHz-re

A grafikus egység maradt a régiben (egyelőre), a PowerVR SGX544 ezúttal is 600 MHz-es órajelen duruzsol. A chip két kamerát támogat, a felbontás pedig maximum 20 megapixeles lehet. A HD videózás mellet HD hanganyag rögzítésére is képes, de ez nem a multimédiás képességek terén csillogtatja majd meg a tudását, hanem az LTE hálózaton folytatott hívások esetében érvényesülhet jelentősen. Tehát minden szép és jó, viszont egyvalami mégis árnyékot vethet az egészre. A memóriavezérlő ugyanis csak LPDDR2-es modulokkal tud megbirkózni, ami bizony szűk keresztmetszet lehet a bődületes teljesítményhez.

Természetesen a 3 GHz-es NovaThor L8580 továbbra is csak egy prototípus, és nem tudni, mikor kerülhet sorozatgyártásba. Talán a Mobile World Congress után valamivel okosabbak leszünk, és ha szerencsénk van, akár működő készülék formájában is kiállításra kerül az ST-Ericsson standján a termék.

Végül érdemes megemlíteni, hogy már nem csak a fenti chip dolgozik azon, hogy a kiöregedő ARM Cortex-A9-et átmentse az utókor számára, hanem az Nvidia is. A zöldek a Tegra 4i belsejébe zsúfoltak ilyen magokat, de azok egyelőre csak 2,3 GHz-es órajelig jutottak, és a végeredményt is más úton járva érték el. Itt nem a gyártási eljárás van magas órajelre szabva, hanem a processzormagok felépítése lett valamelyest átszabva. Nem kizárt, hogy az MWC-t követően még több, hasonló törekvéssel gazdagodunk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward