29%-os IPC növekedést hoz a ZEN2?

A gyorsulás papíron jól hangzik, ám érdemes megvárni az első független tesztek eredményeit is.

29%-os IPC növekedést hoz a ZEN2?

Az AMD november 7-én mutatta be első olyan termékeit, amelyek már 7 nm-es gyártástechnológiával készültek. Processzorok frontján a második generációs EPYC processzorokról hullott le a lepel, amelyek a Rome kódnevet viselik, GPU fronton pedig a VEGA 20 alapú Radeon Instinct gyorsítókártyák mutatkoztak be – mindkét termékcsalád az adatközpontok szegmensét veszi célba.

Galéria megnyitásaAzóta fény derült egy érdekes teljesítményadatra is, ami a ZEN és a ZEN 2 architektúra közötti teljesítménykülönbséget szemlélteti. Az Expreview értesülései szerint a befektetőknek tartott tájékoztató alkalmával előkerült egy DKERN+RSA teszt, amely az integer és a lebegőpontos teljesítményt helyezi górcső alá. A teszt alapján a ZEN 2 architektúra köré épülő processzorral szerelt rendszer 4,53-as teljesítményindexet ért el, szemben a ZEN architektúrára támaszkodó megoldással, amelynél „csak” 3,5-ös teljesítményindex mutatkozott. Ez 29,4%-os előrelépés, amit egyben ekkora mértékű IPC növekménynek is titulálnak – nagy kérdés viszont, hogy a tesztrendszerek milyen órajeleken üzemeltek, ugyanis az IPC alapú összehasonlításnak azonos órajelen lenne értelme, hiszen az órajelenként végrehajtható műveletek számát szemlélteti az adat.

29% ide vagy oda, ha ennek akár csak a felét is el tudják érni a ZEN2 architektúra köré épülő processzorok általános felhasználás terén, már az is tekintélyes előrelépés lehet. A ZEN és a ZEN+ között 3-5% közötti IPC növekedést mutatkozott, ami nem túl sok, így ezt a lépcsőt ki is hagyták az adatközpontokba szánt processzoroknál. A ZEN 2 azonban sokkal komolyabb teljesítménynövekedéssel kecsegtet, amelynek pontos mértékéről majd az első független tesztek adnak képet.

Galéria megnyitásaA ZEN 2 esetében a mérnökök azokra a komponensekre fókuszáltak, amelyek minél inkább segítenek az IPC növelésében, vagyis a front-end és a számítási feladatokat végző részegységek kerültek a célkeresztbe. A front-end esetében számos optimalizáció érkezett, amelyek a munkafolyamatok elosztásában és menedzselésében segítenek. Szélesebbek lettek a végrehajtó futószalagok, valamint a lebegőpontos egység is duplájára nőtt, így 128-bit helyett már 256-bites FPU áll rendelkezésre.

A ZEN 2 architektúra elsőként a második generációs EPYC processzorok fedélzetén mutatkozik be, a RYZEN és a Threadripper sorozat majd csak jövőre profitálhat a benne rejlő potenciálból (ha marad az elmúlt két évre jellemző ütemterv, akkor tavasszal).

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap