Shop menü

270 W-OS HŰTŐTELJESÍTMÉNNYEL ÉRKEZIK A ZALMAN KÉT TORONNYAL ÉS KÉT VENTILÁTORRAL ELLÁTOTT PROCESSZORHŰTŐJE

Az új processzorhűtő a modern klienspiaci processzorokat támogatja, amelyeknél még némi tuningot is engedélyez, hála a viszonylag nagy hűtőteljesítménynek.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
270 W-os hűtőteljesítménnyel érkezik a Zalman két toronnyal és két ventilátorral ellátott processzorhűtője

A Zalman egy felsőkategóriás processzorhűtőt mutatott be, ami a CNPS14X Duo Black nevet viseli. Felépítés alapján egy „D típusú”, két darab hűtőtoronnyal és két darab légkeverővel ellátott megoldással van dolgunk, ami elég tisztességes hűtőteljesítményt nyújt, hiszen 270 W-os TDP keretig várja a különböző processzorokat, vagyis a közepesen tuningolt példányok lehűtése is megoldható lesz. A két toronnyal ellátott processzorhűtő esetében a hűtőteljesítmény a  240 milliméteres hőleadó radiátorral ellátott kompakt folyadékhűtő rendszerek szintjén helyezkedik el, ami azért nem  hangzik rosszul.

Galéria megnyitása

A masszív processzorhűtő 126 milliméter mély, 135 milliméter széles és 159 milliméter magas, tömege pedig nem kevesebb, mint 1160 gramm. A rézből készített talpazattal ellátott termék összesen hat darab, egyenként hat milliméteres átmérővel rendelkező hőcsövet kapott, amelyek a Reverse Direct-Touch dizájn alkalmazásával veszik át a CPU által termelt hőt. Ez azt jelenti, hogy a hőcsövek nem közvetlenül érintkeznek a processzor felületével, és nem is a klasszikus indirekt felépítést használják, hanem körül öleli őket a réz talpazat, vagyis teljes felületükön keresztül át tudják venni a hőt, ami hatékonyabb hőtovábbítást eredményez. Hasonló megoldást persze már egyéb gyártóknál is láthattunk korábban. Maguk a hőcsövek két darab torony formátumú hűtőtömbnek továbbítják a termelődő hőt, ezek alumínium lamellákkal rendelkeznek. A hűtőtömbök felett ABS típusú műanyagból készített borítás foglal helyet.

Galéria megnyitása

A két hűtőtorony közé két darab Zalman AF120 típusú légkeverőt helyeztek, amelyek egyenként 120 milliméteres átmérővel rendelkeznek és push-pull rendszerben dolgoznak, vagyis a külső friss levegőt fúj a lamellák közé, a belső pedig átnyomja azt a második hűtőtömbön. Két ventilátor használata esetén 44 milliméternyi hely marad a hűtőtömb alatt a memóriamodulok felőli oldalon, de ha csak a belső ventilátort használjuk, 52 milliméternyi helyet kapunk. A két ventilátor egyaránt a 600 RPM és a 2000 RPM közötti fordulatszám-tartományon belül dolgozik, maximum 69,12 CFM levegőmennyiség megmozgatására képesek. A maximális zajszint 29,7 dB(A) szintet képvisel, ekkor 2,01 mmH2O statikus nyomás előállítására képesek a ventilátorok. A forgórész hidrodinamikus csapágyazást kapott, ami hosszú, 40 000 üzemóra körüli élettartammal bír.

Galéria megnyitása

A CNPS14X Duo Black a klienspiaci processzorfoglalatok többségéhez használható, a klasszikus munkaállomásokat azonban nem támogatja az újdonság. AMD fronton Socket AM4-es és Socket AM5-ös, míg Intel fronton LGA-1200-as és LGA-1700-as támogatás áll rendelkezésre. A hatékonyabb hőátadás biztosítása érdekében hővezető paszta is jár a termékhez, méghozzá Zalman ZM-STC8-as típusú, ami 8,3W/mK hővezetési tényezővel rendelkezik.

Az új processzorhűtő várhatóan rövidesen megjelenik kereskedelmi forgalomban, listaárát azonban nem árulta el a gyártó.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére