26 maggal rendelkező HEDT processzort dobhat piacra az Intel?

A SiSoft Sandra adatbázisában kétszer is felbukkant már egy 26 maggal rendelkező processzor, ami LGA-3647-es processzorfoglalatba illeszkedik.

26 maggal rendelkező HEDT processzort dobhat piacra az Intel?

Az Intel egyebek mellett várhatóan egy 26 processzormaggal és 52 szállal rendelkező HEDT processzort is piacra dobhat a nem is oly távoli jövőben, legalábbis az aktuális információk alapján erre számíthatunk. Az Intel ház táján a csúcskategóriás HEDT platform jelenleg a C621-es lapkakészlet köré épül és LGA-3647-es processzorfoglalatot használ, viszont csak egyetlen processzorból áll a kínálat, ami a Xeon W-3175X típusjelzést viseli. Alaplapokból sincs sokkal több, ugyanis az ASUS RoG Dominus mellett csak a Gigabyte C621 Aorus Xtreme tudja kiszolgálni a szóban forgó processzort – ráadásul ezek az alaplapok rendkívül drágák, hiszen 1700-2000 dollár közötti áron lehet őket elérni, de a Xeon W-3175X még drágább, ugyanis 3000 dollárt kérnek el érte.

A SiSoft Sandra adatbázisában nemrégiben feltűnt egy érdekes bejegyzés, amelyben egy 26 processzormaggal és 52 szállal rendelkező Skylake-X processzor szerepelt, a tesztplatform alapját pedig egy ASUS RoG Dominus Extreme alaplap adta. Ráadásul ez a processzor nem először tűnik fel hasonló tesztekben: először 3,7 GHz-en, legutóbb pedig 4,1 GHz-en ketyegett a mérés alkalmával. Utóbbi értékek minden bizonnyal a maximális boost órajelet képviselik, a magórajel ennél sokkal szerényebb lehet, csak úgy, ahogy a Xeon W-3175X esetében már megszokhattuk. Utóbbi modell egyébként kap egy gyorsabb társat is, amely szintén 28 maggal és 56 szállal rendelkezik majd, ám magasabb órajeleken üzemel, amennyiben hihetünk a GeekBench adatbázisában látott adatoknak.

Galéria megnyitása
A Xeon W-3175X

Az új modell jó eséllyel a Xeon W-3175X olcsóbb, szerényebb tulajdonságokkal rendelkező változata lesz, amelynél jó eséllyel nem csak a processzormagok számát csökkentik a csúcsmodellhez képest, hanem akár az elérhető PCI Express sávok számát is. Az új modellel a 2500 dollár körüli árszintet veheti célba az Intel, ezzel pedig a Threadripper 3000-es sorozat tagjaira reagálhat, amelyek hamarosan megjelenhetnek. Az Intel most nem a csúcsteljesítményre, hanem az árra koncentrálhat – mint anno az AMD, így egy olcsóbb Xeon W sorozatú processzor tökéletesen illene ebbe a stratégiába.

Az persze erősen kérdéses, hogy teljesítmény és ár tekintetében mire megy majd a két új üdvöske az AMD friss HEDT kínálatával szemben, azaz versenyképes lesz-e ár/teljesítmény arány terén, de erre az újdonságok megjelenése után úgyis választ adnak majd az első független tesztek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap