250 méter magasba szökkent a SpaceX Grasshoppere

Már jövőre újrafelhasználható első fokozatot kaphatnak a SpaceX hordozórakétái, mivel nagyon sikeresen halad a függőleges felszállásra és függőleges landolásra képes Grasshopper-rakéta tesztelése.

250 méter magasba szökkent a SpaceX Grasshoppere

A SpaceX Grasshopper nevű rakétája újabb sikeres teszten van túl: a szöcskéről elnevezett rakéta 250 méteres magasságba emelkedett, majd problémák nélkül visszaereszkedett a felszínre. A Grasshopper a magánűrhajózás úttörőjének számító cég azon projektjének részét képezi, amelynek célja egy teljes mértékben újrafelhasználható kilövőrendszer megvalósítása. A végső cél az lenne, hogy a hordozórakéták leváló fokozatai feladatuk ellátását követően épségben visszakerüljenek a felszínre, ahol aztán feltankolva újra bevethetők lehetnek, jelentősen lecsökkentve a kilövések költségeit.

A Grasshopper egyre nagyobb magasságú „szökkenéseivel” a függőleges startolást és függőleges landolást (VTVL) lehetővé tevő rendszereket tesztelik, amelyeket tökéletesítésük után a Falcon 9 (illetve a Falcon Heavy) rakéták első fokozatába építenek majd be. Az első Falcon-teszt idén júniusban várható, és ha minden jól alakul, már 2014 végére újrafelhasználható első fokozatot kaphatnak a Nemzetközi Űrállomás ellátására induló teherfuvarok. A következő lépés a második fokozat kontrollált lehozásának megoldása lesz, és ha ez is sikerül, a teljes rendszer minden eleme újrafelhasználható lesz, hiszen a hordozórakéta csúcsán helyet foglaló Dragon űrhajó ejtőernyős landolórendszerének köszönhetően már most is képes egészben visszatérni a felszínre.

A 32 méter magas, egy Merlin-hajtóművel ellátott Grasshoppert 2012 szeptembere óta tesztelik. Első ugrása 1,8 méter magasságú volt és mindössze három másodpercig tartott, a legutóbbi teszt során viszont már 250 méteres magasságba emelkedett, és összesen 61 másodpercet töltött a levegőben. A rakéta stabil landolását az aljára szerelt rugalmas lábak, illetve extra stabilizáló fúvókák is biztosítják. Elon Musk, a SpaceX vezérigazgatója elmondta, hogy a legutóbbi kilövés az eddigiektől eltérően erősen szeles időben történt, a Grasshopper pedig ennek ellenére is nagyon meggyőzően teljesített.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward