2048 stream processzort tartalmaz a Tonga GPU?

Az új GPU köré a Radeon R9 285 mellett akár egy Radeon R9 285X modell is épülhet majd, ha helyesek az értesülések.

2048 stream processzort tartalmaz a Tonga GPU?

Egy friss blokkdiagram adatai alapján a 28 nm-es csíkszélességgel készülő AMD Tonga GPU esetében legalább ugyanannyi stream processzor áll majd rendelkezésre, mint a korábbi Tahiti modellnél. Ennek értelmében 2048 darab GCN 1.1-es stream processzor jelenlétére számíthatunk, amelyek 32 CU-ba osztva foglalnak helyet a Tonga lapkán, méghozzá 128 textúrázó egység társaságában.

A fentebb említett blokkdiagramm a napokban megjelent FirePro W7100-as típusjelzéssel ellátott, kifejezetten professzionális szintű felhasználásra szánt videokártyához tartozó marketinganyagban tűnt fel – ez a videokártya már a Tonga GPU-ra támaszkodik.

A W7100-as modell csak 28 darab CU-val gazdálkodhat, így stream processzorainak száma mindössze 1792. A blokkdiagramról az is kiderül, hogy a GPU 256-bites memória adatsínen keresztül kapcsolódik a GDDR5-ös fedélzeti memóriához, renderelő egységekből pedig 32 darabot kínál. A lapkán TrueAudio DSP is jelen van, de emellett az XDMA CrossFire interfész támogatása is biztosított.

Az első olyan átlagfelhasználóknak és játékosoknak szánt videokártya, amely a Tonga GPU köré épül, a Radeon R9 285 lesz. Az újdonság a jelenlegi információk szerint 1792 stream processzorral gazdálkodik majd, teljesítménye pedig a Radeon HD 7950 Boost Edition-éhoz hasonló lesz, méghozzá alacsonyabb fogyasztás mellett. Árazás tekintetében arra számíthatunk, hogy az újdonság versenyképes lesz az Nvidia GeForce GTX 760-as videokártyájával szemben.

Mivel a fentiek alapján a Tonga GPU 1792-nél több stream processzort tartalmaz, megvan rá az esély, hogy a későbbiekben egy Radeon R9 285X jelölésű modell is épüljön köré, amely már kiaknázza a Tonga GPU-ban rejlő összes lehetőséget.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward