2026-ban már 50 TB-os merevlemeze is lesz a Seagate-nek

Úgy tűnik, a Seagate-nél remekül halad a HDD technológia fejlesztése.

2026-ban már 50 TB-os merevlemeze is lesz a Seagate-nek

A Seagate frissítette útitervét, amely alapján pontosan látható, milyen új termékek piacra dobására készül a merevlemezek szegmensében. Jelenleg a 16 TB-os Exos modell képviseli a csúcsot adattároló kapacitás terén, ám a következő év elején érkezik egy 18 TB-os változat is, ami szintén ugyanazt a kilenctányéros dizájnt alkalmazza majd. A szóban forgó 18 TB-os újdonság még a hagyományos adatrögzítési technológiát (CMR – Conventional Magnetic Recording) használja majd, ám később HAMR alapú megoldások is érkezhetnek. A Seagate 18 TB-os merevlemeze a következő év első felében debütálhat, még bőven azelőtt, hogy a Western Digital megkezdené a 18 TB-os HAMR+CMR, valamint a 20 TB-os HAMR+SMR alapú merevlemezeinek szállítását.

Galéria megnyitásaTermészetesen a Seagate is gondolkodik HAMR alapú merevlemezben, amely valamikora következő év második felében jelenhet meg és 20 TB-os adattároló kapacitással büszkélkedhet. Jelenleg a vásárlók már tesztelik a HAMR alapú 16 TB-os megoldásokat, így a 20 TB-os változat megjelenésekor már jó eséllyel készen állhatnak a technológia zökkenőmentes bevetésére is.

Érdekesség egyébként, hogy a HAMR alapú Seagate merevlemezekből kétféle változat készül: az egyiknél egy, a másiknál pedig két kar kap helyet a házon belül, így utóbbi nagyobb írási és olvasási teljesítmény felmutatására lesz képes, hiszen a két kar fejei párhuzamosan végezhetnek írási és olvasási feladatokat.

Az útiterv alapján 2026 folyamán már 50 TB-os HAMR merevlemezzel is rendelkezhet a gyártó, már amennyiben minden a tervek szerint halad. Egyszóval a merevlemezeket még korai lenne teljesen leírni, ugyanakkor az is igaz, hogy a NAND Flash alapú adattárolók fejlődése sem áll meg, így egyre nagyobb adatsűrűségű, egyre jobb ár/GB aránnyal rendelkező termékek készülhetnek, amelyek egyre több merevlemezt szoríthatnak ki a piacról.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap