2021 első negyedévének végén érkezhetnek a Rocket Lake-S processzorok

És velük együtt új, 500-as sorozatú lapkakészlet köré épülő alaplapok is debütálhatnak, amelyek már PCI Express 4.0-s támogatással is rendelkezhetnek.

2021 első negyedévének végén érkezhetnek a Rocket Lake-S processzorok

A jelek szerint kiszivárgott egy útiterv, amelyen az látszik, milyen lapkakészletek érkeznek az Intel háza tájáról az elkövetkező negyedévek folyamán. A rendkívül rossz minőségű fotóról az is kiderül, az új alaplapokkal egy időben egy új processzor generáció is megjelenhet, amelyről korábban már érkeztek pletykák.

Amennyiben hihetünk a kiszivárgott útitervnek, az Intel 500-as sorozatú lapkakészlettel ellátott következő generációs alaplapjainak első hulláma 2021 márciusában érkezhet, méghozzá a Rocket Lake-S processzorokkal karöltve. Ezek a processzorok az eddigi információk alapján továbbra is LGA-1200-as foglalatba illeszkednek majd, ám az új lapkakészletre azért lesz szükség, mert ez lesz az első olyan generáció, amelynek tagjai PCI Express 4.0-s vezérlővel érkeznek.

Mivel a processzorfoglalat nem változik, jó eséllyel a 400-as sorozatú lapkakészlettel ellátott alaplapokban is működnek majd az új processzorok egy BIOS frissítést követően. Ennek megfelelően elvben a Comet Lake-S modelleket is támogathatják majd az 500-as sorozatú lapkakészlettel szerelt alaplapok.

Galéria megnyitása

Az útiterv alapján első körben a Z590-es alaplapok érkezhetnek, amelyek a felső kategóriát veszik célba, de velük együtt a H570-es, illetve a B560-as modellek érkezésére is számíthatunk jövő márciusban. A többi modell, vagyis a belépő szintet célzó H510, az üzleti konfigurációkba szánt G570, illetve a munkaállomások számára készített W580 majd csak április folyamán jelenhet meg.

Galéria megnyitása

A Rocket Lake-S processzorok egyébként nem csak a PCI Express 4.0-s támogatás miatt lesznek érdekesek, hanem azért is, mert hosszú idő után végre architektúra-váltásra kerül sor mind CPU, mind pedig iGPU terén. A processzormagok a Willov Cove architektúra speciális, 14 nm-es csíkszélességre alakított változatát használhatják, ami az Ice Lake processzoroknál használt Sunny Cove utódjának tekinthető, jelenleg a Tiger Lake generáció használja.

A visszaportolt Willov Cove architektúra a Rocket Lake-S esetében a Cypress Cove nevet kapja annak érdekében, hogy egyértelműen meg lehessen különböztetni 10 nm-es társától. Ezzel együtt az iGPu részleg is fejlődni fog, hiszen itt már a 12. generációs architektúra jut szerephez, vagyis Xe sorozatú iGPU-val lesz dolgunk. Ilyen iGPU jelenleg csak a mobil konfigurációkba szánt Tiger Lake modelleknél érhető el, amelyek néhány hete jelentek meg. Ennek fényében mind CPU, mind pedig iGPU terén komolyabb előrelépésre számíthatunk a Comet Lake-S generációhoz képest.

Frissítés 
Az Intel időközben hivatalosan is megerősítette, tényleg 2021 első negyedévében érkeznek a 11. generációt képviselő Rocket Lake-S modellek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap