2020-ig részletezte Xeon útitervét az Intel

Az első 10 nm-es csíkszélességgel készülő Xeon processzor majd csak 2020 folyamán jelenik meg.

2020-ig részletezte Xeon útitervét az Intel

Az Intel a Data-Centric Innovation Summit alkalmával elárult egyet s mást a 2020-ig érkező Xeon szerverplatformokról, igaz, ez inkább általános tájékoztatónak tekinthető, mintsem mélyreható technológiai leírásnak – de így is érdekes információkkal gazdagodott a publikum.

Galéria megnyitása Az útiterv (Fotó: The TechReport) A 2018-as év folyamán, valamikor a negyedik negyedévben érkeznek meg a 14 nm-es csíkszélességgel készülő, Cascade Lake kódnévvel rendelkező Xeon Scalable processzorok. Ezek a központi egységek egy új memóriavezérlővel rendelkeznek, ami támogatja az Optane Persistent Memory DIMM sorozat tagjait, vagyis a memóriafoglalatba illeszkedő 3D Xpoint alapú SSD-ket, amelyekkel költséghatékonyan növelhető az adott platform memóriakapacitása, ráadásul olyan modulokkal, amelyek tartalma a tápfeszültség megszűnése után is megmarad. Ezek a modulok főleg alacsony elérési idejükkel és nagy kapacitásukkal hódítanak majd a szerverpiacon. A Cascade Lake sorozat tagjai egy új utasításkészletet is bevethetnek, ami a DLBoost nevet viseli. Ez gyakorlatilag az AVX-512-es utasításkészletre épül és a mélytanulással kapcsolatos műveletek esetében jöhet jól.

Jó hír, hogy a Cascade Lake sorozatú Xeon processzorok már hardveres „védelmet” élveznek a Spectre és a Meltdown sebezhetőségekkel szemben. A Spectre esetében ez minden bizonnyal csak a támadási felület csökkentését jelenti.

2019-ben a Cascade Lake sorozatot a Cooper Lake család váltja, amelynek tagjai még mindig 14 nm-es csíkszélességgel készülnek, de már egy új platformot használnak, ami a később érkező 10 nm-es szerverprocesszorokkal is osztozni fog. A Cooper Lake egyik fontos újítása a DLBoost utasításkészletet érinti, ami megkapja a BFLOAT16 nevű lebegőpontos számformátum támogatását, ami a mesterséges intelligenciával kapcsolatos számítási feladatok elvégzésekor lehet hasznos. Az útiterv egyéb újításokról sajnos nem tesz említést.

2020-ban megérkezik az első 10 nm-es csíkszélességgel készülő szerverprocesszor-család, amely az Ice Lake kódnevet viseli. Ez a család ugyanazt a platformot használja majd, mint a fentebb említett Cooper Lake, ám arról nem esett szó, hogy architektúra terén pontosan milyen főbb változásokra számíthatunk.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward