2019-ben érkezhet az új, kiválóan bővíthető Mac Pro

És ez már nem pletyka, hanem hivatalos forrásból származó információ. Az Apple vezetése betekintést engedett a kulisszák mögé, így elég sok érdekesség derült ki.

2019-ben érkezhet az új, kiválóan bővíthető Mac Pro

Az Apple Mac Pro névre keresztelt asztali munkaállomása ismert és elismert a professzionális felhasználók körében, ám a termékcsalád csillaga már nem ragyog olyan fényesen, mint korábban, hiszen az Apple egy picit elhanyagolta ezt a modellt. Ennek persze meg is van az oka, amit tulajdonképpen saját rossz döntéseinek köszönhet az almás vállalat: olyan konfigurációt alkottak, amit nehéz bővíteni és frissíteni, plusz koncepció terén sem azt az utat követi, amerre ma a piac tart.

Galéria megnyitása

A Mac Pro legutóbb 2017 folyamán frissült, amikor a 3000 dolláros alapmodellnél a négymagos processzort hatmagosra cserélték, az AMD FirePro D300-as kártyák helyére pedig D500-as kártyák kerültek – szám szerint kettő. Ezzel egy időben a 4000 dolláros modell is frissült, így hatmagos helyett már nyolcmagos processzort kapott, a D500-as videokártyákat pedig D700-asok váltották fel. Az alap dizájn nem változott, vagyis továbbra is a 2013-ban bemutatott henger alapú házba tömörülnek a hardverkomponensek – formája miatt kukának is szokták csúfolni.

Galéria megnyitása

Az aktuális dizájn igazából egy zsákutcának bizonyult, hiszen a két GPU-s felépítés nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a kompakt kivitel pedig alaposan megnehezítette a rendszer fejlesztését és bővítését, így a fejlesztőcsapat úgy döntött, nulláról tervezik újra a következő Mac Prót.

Galéria megnyitása

A TechCrunch információi szerint a munka már zajlik is, ezt pedig maga az Apple ismerte el egy tájékoztató keretén belül, ahol számos Apple felsővezető képviselte a céget és néhány újságíró is jelen lehetett. A kérdezz-felelek stílusú beszélgetés alkalmával kiderült, az új Mac Pro idén már biztosan nem, majd csak 2019 folyamán jelenik meg kereskedelmi forgalomban, ugyanis minőségi, átgondolt, professzionális célra is megfelelő terméket szeretnének letenni az asztalra. Fontos szempont lesz a modularitás, vagyis a bővíthetőség, az azonban hivatalosan még nem tudható, milyen hardvert rejthet az új ház. Egyes pletykák szerint már a saját fejlesztésű Apple SoC egységek is jelen lehetnek a fedélzeten, ennek azonban egyelőre elég kicsi az esélye.

Galéria megnyitása
Az új Mac Pro koncepció

A hardver mellett a szoftvert is alaposan újragondolják, ennek érdekében egy Pro Workflow Team is létrejött, amelynek vezetője John Ternus. A csapat profi felhasználók munkavégzését vizsgálja, vagyis a teljes munkafolyamatra figyelnek, nem csak a különböző funkciókra és szolgáltatásokra, hanem mindenre. Arra kíváncsiak, milyen nehézségek akadályozhatják a munkavégzést és ezeket hogyan lehet áthidalni a maximális produktivitás és a minél jobb felhasználói élmény elérése érdekében. A fejlesztők szeretnék minél jobban megérteni, mire vágynak a professzionális felhasználók. A csapat persze nem csak a Mac Pro, de egyéb termékek esetében is végez fejlesztéseket.

Galéria megnyitása
Az új Mac Pro koncepció

Az új Mac Pro tehát 2019 folyamán teszi tiszteletét a piacon, így még elég sokat kell rá várni. Az Apple addig is azt javasolja, aki szeretne konfigurációt cserélni, de nem akar hónapokat várni, vessen egy pillantást az iMac Próra, ami kellően izmos ahhoz, hogy nagy számításigényű feladatokra is bevessék.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap