Shop menü

20 HÓNAPNYI TERMELÉS-CSÖKKENTÉS UTÁN ISMÉT TELJES KAPACITÁSSAL ÜZEMELNEK A KIOXIA NAND FLASH ÜZEMEI

A piaci kondíciók alapján most már szükség van a teljes termelésre ahhoz, hogy az aktuális keresletet ki lehessen elégíteni és végre megfelelő mennyiségű profitot lehessen bezsákolni.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
20 hónapnyi termelés-csökkentés után ismét teljes kapacitással üzemelnek a Kioxia NAND Flash üzemei

A NAND Flash iparág eléggé nehéz helyzetben volt egy jó ideig, ugyanis a kereslet nem volt egyensúlyban a kínálattal, túlságosan sok NAND Flash chipet készítettek az egyes gyártók, ez pedig alaposan lenyomta az árakat, ami idővel azt a veszélyt hordozta magában, hogy csődhullám söpörhet végig a piacon, ahogy arra anno a Phison vezetője is figyelmeztetett. Erre végül nem került sor, ugyanis a gyártók fokozatosan elkezdték csökkenteni a termelést, a kereslet pedig közben emelkedni kezdett, így egy idő után lassult az árak csökkenése, stagnálás indult meg, majd a mélypontról visszapattanva elkezdtek emelkedni az árak. Ez a folyamat még most is tart.

Az egyik nagy piaci szereplő, a japán Kioxia, ami lényegében a korábbi Toshiba Memory átnevezéséből született, úgy döntött, hogy 20 hónapnyi termeléscsökkentést követően most már ismét teljes kapacitásra állítják üzemeiket. Hogy ennek mi az oka? A Nikkei beszámolója szerint az, hogy a piac helyzete változott, javultak a körülmények, ennek hatására ismét érdemes teljes kapacitással dolgozni annak érdekében, hogy a megrendelőket kiszolgálhassák. Ez persze magában foglalja annak az esélyét is, hogy az árak idővel ismét csökkenni kezdenek majd.

A Kioxia a Yokkaichi és Kitakami területén található üzemeiben visszaállította a teljes kapacitáson történő termelést, amire az elmúlt 20 hónapban nem volt példa. A vállalat vezetése még 2022 októberében döntött úgy, hogy visszafogja a termelést, ezzel is reagálva a folyamatosan csökkenő árak jelentette kedvezőtlen piaci helyzetre, illetve arra, hogy az okostelefonok szegmensében csökkenő kereslet mutatkozott a 3D NAND Flash chipek iránt. A legnagyobb kapacitáscsökkenés idején 30%-nál is magasabb mértékben csökkent a teljes termelés, majd ezzel egy időben a Kitakami iparterületen épülő új üzemmel kapcsolatos munkálatokat is elhalasztották, így azok majd csak valamikor 2025 folyamán indulhatnak meg.

Galéria megnyitása

A memóriachipekből felhalmozott raktárkészletek lassan csökkenni kezdtek, valamint az okostelefonok és a számítógépek piacán is lassul keresletnövekedés indult a 2023-as esztendő második felében, ez pedig az árak folyamatos emelkedését eredményezte, hiszen közben a termelést visszafogták az egyes piaci szereplők, így a túltermelés megszűnt. Napjainkban a PC piacon és az okostelefokon szegmensében stabilizálódni látszik a kereslet, a szerverpiaci megrendelők viszont növelték igényeiket. Az aktuális hatásoknak köszönhetően az áprilistól júniusig terjedő negyedévben 13-18% közötti mértékű drágulásra van kilátás a NAND Flash piacon.

Közben a vállalat profitja is jól alakul, hiszen a januártól márciusig tartó első negyedév folyamán 10,3 milliárd japán jenre rúgott ez az érték, így az elmúlt hat negyedévből ez volt az első olyan negyedév, amelyben sikerült hasznot termelni. A pozitív eredmény hatására a bankok és a hitelezők ismét látnak fantáziát a cégben, ennek köszönhetően 540 milliárd dollárnyi újrafinanszírozásban részesült, valamint 210 milliárd dollárnyi kölcsönt kaphatott a Kioxia.

Közben a Kioxia és a Western Digital vezetése arra készül, hogy 729 milliárd japán jent fektetnek be közösen annak érdekében, hogy meglévő üzemeikbe még fejlettebb gyártóeszközök kerülhessenek. Ennek a beruházásnak az egyharmadát a japán kormányzat állja. Noha a Kioxia azon terve, hogy a Tokyo Stock Exchange, azaz a tokiói tőzsde végre listázza a céget, egyelőre nem vált valóra, ami a kereskedelmi feszültségeknek és a piaci kondícióknak köszönhető, ám most azon dolgozik a cég, hogy megszerezze az ehhez szükséges forrásokat, ami mindenképpen jó jel a hitelezők számára.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére