1TB-os Blu-ray-korongok kékeslila lézerekkel

Közös munkában alkottak meg a Sony és a Tohoku Egyetem kutatói egy olyan új, kékeslila lézert, amivel 1TB-os Blu-ray-korongokat lehet írni. Bár a technológia már kész és működőképes, ahhoz még van mit finomítani rajta, hogy tényleges fogyasztói elektronikai termékekbe is be lehessen építeni.

1TB-os Blu-ray-korongok kékeslila lézerekkel

Közös munkában alkottak meg a Sony és a Tohoku Egyetem kutatói egy olyan új, kékeslila lézert, amivel 1TB-os Blu-ray-korongokat lehet írni. Bár a technológia már kész és működőképes, ahhoz még van mit finomítani rajta, hogy tényleges termékekbe is be lehessen építeni.

Ez a rendkívül gyors pulzusú lézer 405 nanométeres hullámhosszon, 100 watt csúcsteljesítménnyel, 1 GHz-es frekvencián dolgozik, az egyes pulzusai pedig csak 3 pikoszekundumig tartanak.

A jelenlegi Blu-ray-korongok 25, 50 vagy, a TDK és a Sharp-féle BDXL-ek esetében 100GB vagy 128GB-ot bírnak el, attól függően, hogy  hány rétegből épülnek fel.

Az új lézerrel vésett korongokra tehát nem csak hogy könnyedén ráférne a teles Gyűrűk Ura és Csillagok Háborúja nagy felbontásban, de akár sorozatok teljes évadjait is fel lehet majd vésni rájuk. A kérdés már csak az, hogy lesz-e az egészből valami a szórakoztató elektronikában is, vagy csak biztonsági mentésekre fogják használni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward