18 hónapon belül jönnek az első ARM alapú Apple MacBookok?

Ming-Chi Kuo legalábbis így látja a jövőt az aktuális iparági információk alapján, ám hogy pontosan mikor érkeznek az első ARM alapú Mac-ek, azt egyelőre nehéz pontosan megjósolni.

18 hónapon belül jönnek az első ARM alapú Apple MacBookok?

Az Apple a legfrissebb elemzői előrejelzések szerint valamikor a 2021-es év első felében állhat készen arra, hogy bemutassa első olyan noteszgépeit és/vagy asztali számítógépeit, amelyek Intel processzor helyett már ARM SoC egység köré épülnek. A jövendölés az Apple témakörökben otthonosan mozgó gurutól származik, aki szerit 18 hónapon belül megtörténhet a processzorváltás. Ming-Chi Kuo erről már ügyfeleit is tájékoztatta – számolt be róla a 9to5Mac.

A váltás jó eséllyel fokozatos lesz, vagyis első körben a noteszgépeknél vezethetik be az ARM alapú SoC egységeket, ott is inkább a MacBook Air és a MacBook sorozat lehet az első ezen a téren, míg a MacBook Pro család maradhat Intel alapokon, valamint az asztali Mac-ek is csak később állhatnak át saját fejlesztésű processzorokra.

Galéria megnyitása Az A13-as SoC, ami a legújabb iPhone-okban lapul Erről persze már korábban is olvashattunk pletykákat, sőt, már az Intel is megerősítette tavaly ilyenkor, hogy az Apple tényleg ARM alapú processzorokra válthat – akkoriban úgy gondolták, hogy már akár 2020-ban sor kerülhet a speciális lapkák bevezetésére.

Az efféle átállás persze a macOS esetében is változásokat hozhat, hiszen át kell alakítani az operációs rendszert annak érdekében, hogy az új processzorokat is támogassa.

Ezzel együtt az iOS és macOS közötti átjárásról is gondoskodni kell, már ami az alkalmazásokat illeti, ezt pedig a Catalyst teremtheti meg, így az iOS és a macOS támogatással egyaránt rendelkező alkalmazások kora rövidesen eljöhet.

Hogy eddig miért nem történt meg a váltás? A pletykák szerint azért, mert az Apple nem elégedett a 7 nm-es csíkszélességgel készülő egyedi SoC egységek teljesítményével, így megvárják, míg az 5 nm-es csíkszélesség is csatasorba áll. Ilyen lapkák dolgoznak majd az érkező iPhone modellekben is. A TSMC egyébként elég komoly mértékű befektetéseket eszközöl annak érdekében, hogy az 5 nm-es csíkszélességgel zajló termelés minél hamarabb felfuthasson, illetve minél több termék készülhessen – az Apple részéről érkező nyomás egészen biztosan segít a folyamat felgyorsításában.

Az ARM SoC egységek mellett az AMD APU egységei is szerephez juthatnak a termékpalettán a korábbi értesülések alapján, vagyis érdekes átalakulásnak lehetünk szemtanúi a nem is oly távoli jövőben. Hogy mely processzorok mely termékekben kapnak helyet? Erre hónapokon belül választ kaphatunk. Akár már a június harmadikán esedékes WWDC alkalmával is szóba kerülhet néhány változás.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap