17 darab kétmagos Broadwell processzort mutatott be az Intel

A kétmagos újdonságok modelltől függően 15 wattos, illetve 28 wattos TDP-vel rendelkeznek és több téren is komoly előrelépést kínálnak.

17 darab kétmagos Broadwell processzort mutatott be az Intel

Bemutatkozik a Broadwell U sorozat

Az Intel Broadwell processzor-családjának első képviselői, amelyek a Core M sorozatot erősítik, már egy ideje elérhetőek kereskedelmi forgalomban. A termékek szeptemberben mutatkoztak be, és azóta arról is érkezett már hír, hogy a kínálat rövidesen új modellekkel bővül.

Ma újabb mérföldkőhöz érkeztünk, ugyanis az Intel bemutatta legújabb, "U" sorozatú Broadwell processzorait is, amelyek a prémiumkategóriás táblákat, a kettő az egyben konfigurációkat, az ultravékony noteszgépeket, a tradicionális noteszgépeket, az apró asztali számítógépeket és az egybegépeket veszik célba, de ezeken felül a Chromebookokban is helyet kaphatnak.

A kínálatban tízféle 15 wattos és négyféle 28 wattos TDP-vel rendelkező Core i sorozatú processzor, valamint két új Celeron és egy új Pentium modell lapul. A gyártó egyszóval nem aprózta el a rajtot, ahogy az az alábbi táblázatokból is kiderül:

Közös tulajdonság, hogy mindegyik újdonság egychipes platformot alkot, ugyanis egy lapkán foglal helyet az északi hidat tartalmazó processzor a klasszikus déli hidat adó chippel, a PCH-val (Platform Controller Hub). Ahogy a Core M sorozatú példányok, úgy a frissen bejelentett kétmagos processzorok is 14 nm-es gyártástechnológiával készülnek.

A lapka tulajdonságai

A Broadwell U SoC a fejlettebb gyártástechnológia jóvoltából hely- és energiatakarékosabb lett, fedélzetén pedig több tranzisztor kaphatott helyet. A vállalat egy Core i7 4600U és egy Core i7 5600U modell összehasonlításával arról is lerántotta a leplet, mely területeken mekkora előnyre számíthatunk az új processzorok esetében.

A negyedik generációs Core i7-es Haswell lapka kiterjedése még 131 négyzetmilliméter volt, az új, ötödik generációs Core i7-es Broadwell lapka kiterjedése azonban már csak 82 négyzetmilliméteres – miközben a tranzisztorok száma 960 millióról 1,3 milliárdra ugrott. A lapka tehát 37%-kal kisebb lett, mégis 35%-kal több tranzisztort tartalmaz.

Az új lapka ideális esetben 22%-kal jobb 3D-s teljesítményt és 4%-kal jobb produktivitást biztosít, videó átkódolás alkalmával pedig akár 50%-kal is gyorsabb lehet elődjénél. Ezek mellé konfigurációtól függően akár 1,5 órával hosszabb akkumulátoros üzemidő is társulhat. Nem hangzik rosszul.

A tesztek szerint Windows 8.1 alatt üresjáratban 9,1-ről 10,1 órára nőtt az akkumulátoros üzemidő, helyi videó lejátszása esetén pedig 7,2-ről 8,7 órára javult az akkumulátoros teljesítmény. Itt természetesen még mindig a Core i7-4600U és a Core i7-5600U képességeinek összehasonlításáról van szó.

Amennyiben a teljes kétmagos lapkát vizsgáljuk HD Graphics 6000-es vagy Iris Graphics 6100-as IGP-vel karöltve, azt láthatjuk, hogy a lapkaméret az előző generációs megoldásokhoz képest 181 négyzetmilliméterről 133 négyzetmilliméterre csökkent, a tranzisztorok száma pedig 1,3 milliárdról 1,9 milliárdra nőtt.

Az új videó vezérlők között a HD Graphics 5500-as, HD Graphics 6000-es és Iris Graphics 6100-as megoldásokat találjuk. Ezek DirectX 11.2, OpenGL 4.3 és OpenCL 2.0-s támogatással egyaránt rendelkeznek, sőt, a DirectX 12-es kiadását is támogatni fogják. Az újdonságokhoz továbbfejlesztett VP8, VP9 és HEVC dekódoló támogatás egyaránt jár.

A videóvezérlők a 4K UHD (3840 x 2160 pixeles felbontású) kijelzőket gond nélkül kezelik, akár még vezeték nélkül is, hála az Intel Wireless Display technológiájának, amely úgyszintén fejlődött. A repertoárban természetesen Clear Video HD, illetve Quick Sync Video támogatás is jelen van.

Itt az Intel Realsense technológiája – Beköszönt egy új, rettentően érdekes korszak a PC irányításban

Az új konfigurációk mélységérzékelős kamerával is felvértezhetőek, így kiaknázhatóvá válnak az Intel Realsense technológiájában rejlő lehetőségek. A 3D-ben látó kamera jóvoltából tárgyakról, emberekról és akár élőlényekről is készíthető háromdimenziós modell, de akár játékok és alkalmazások irányítására is befogható. Az eljárásnak köszönhetően ujj- vagy kézmozdulatokkal, esetleg fejmozgással és mimikával is vezérelhetőek a különböző szoftverek.

Fejlődő PCH, okosodó Intel Smart Sound szolgáltatás

A processzorlapkán található platformvezérlő hub fogyasztása és melegedése külön keretrendszer segítségével dinamikusan szabályozható, sőt,a rendszer az I/O teljesítmény intelligens fojtására is képes (Intelligent Throttling), ami energia-megtakarításra és a melegedés csökkentésére adhat lehetőséget. A lapka egyebek mellett négy darab USB 3.0-s portot (2 muxolt), négy darab SATA 6 Gbps-os csatolót, valamint 8 darab USB 2.0/1.1 csatlakozót kínál.

A PCH ezzel együtt megkapta az Intel Smart Sound technológia továbbfejlesztett kiadását is, ami immár utófeldolgozásra is képes, segítségével pedig akár hanggal is ébreszthető az alvó rendszer. A továbbfejlesztett Audio DSP nagyobb teljesítménnyel áll a rendszer rendelkezésére, mint korábban. Az újítások mellé csökkentett fogyasztás is jár.

Az Intel Smart Sound segítségével az adott konfigurációt hangalapú parancsokkal irányíthatjuk, így nem csak szöveget diktálhatunk, de akár webes keresést is kezdeményezhetünk, sőt, akár az alapvető PC-s funkciók irányítását is elvégezhetjük hangalapú parancsokkal. Az online és offline használatra egyaránt felkészített szolgáltatás zenék és filmek lejátszásának kezelésére szintén bevethető, és számos népszerű szolgáltatásba integrálódik, legyen szó a Facebookról, a Spotify-ról, vagy akár az iTunes-ról – hogy csak párat említsünk.

Az eljárás első körben csak hat nyelven ért majd, de később további négy nyelvvel bővül a repertoárja.

Fejlődés vezeték nélküli kommunikáció frontján is

Az Intel a bemutató kapcsán előrukkolt 802.11ac vezérlőjének legújabb kiadásával, az Intel Wireless-AC 7265-ös modellel, amely több szempontból is előrelépésnek tekinthető. Az újdonság M.2 1216 formátummal, alaplapra forrasztott kiszerelésben válik elérhetővé a Core i3-as, i5-ös vagy i7-es processzorral szerelt konfigurációkban.

Az új vezérlő elődjénél kisebb, erősebb, gyorsabb és energiatakarékosabb lett. A számok nyelvén kifejezve az újdonságot akár 15%-kal magasabb csúcssebesség, akár 50%-kal alacsonyabb üresjárati fogyasztás és akár 30%-kal jobb aktív fogyasztás jellemzi. A vezeték nélküli kapcsolat az újítások hatására stabilabb lett és nagyobb lefedettséget biztosít.

Fejlődött az Intel Wireless Display (WiDi) technológiája is

A WiDi 5.1-es kiadását Windows 7 és Windows 8.1-es operációs rendszerek alá, ötödik generációs Core és Core M processzorokhoz optimalizálták. Az új technológia Core sorozatú processzorok esetén immár 4K-s kijelzők kezelésére is képes, a DX9-es és DX11-es játékokat pedig akár teljes képernyős módban is élvezhetjük vezeték nélküli kijelzőnkön. A WiDi 5.1 használatához szükséges IGP driver még január folyamán megjelenik.

Amennyiben a kiszemelt kijelző nem rendelkezik WiDi támogatással, a 39,99 dolláros Actiontec Mini2-es HDMI stick segítségével áthidalhatjuk a problémát.

Az új konfigurációkhoz ezzel együtt Intel Wireless Gigabit Docking támogatás is járhat, amelynek köszönhetően vezeték nélkül kapcsolhatunk hozzájuk extra csatlakozókkal ellátott dokkolót.

Elérhetőség

A Broadwell U sorozatú processzorokkal ellátott konfigurációk rövidesen megjelenhetnek kereskedelmi forgalomban.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward