16 maggal és 24 szállal érkezhet az Alder Lake sorozatú Intel Core-1800

A név egyelőre még nem végleges, órajelek terén is lehetnek még változtatások, a felépítés azonban már véglegesnek tekinthető, már ami a magok számát és típusát illeti.

16 maggal és 24 szállal érkezhet az Alder Lake sorozatú Intel Core-1800

Az Intel még idén, valamikor az év második felében mutat be egy új processzor-generációt, ami az Alder Lake kódnevet viseli. Ebben a sorozatban a várakozások szerint asztali- és mobil példányok egyaránt jelen lesznek majd, ám a pontos kínálatról egyelőre még nem érkezett szivárgás, de ez az elkövetkező hetek és hónapok folyamán egészen biztosan megváltozik.

A napokban egy Intel Core-1800-as jelölésű processzor bukkant fel, hála az Igor’s Lab tulajdonosának. Mint ismeretes, az Alder Lake-S asztali processzorok várhatóan hibrid felépítéssel rendelkeznek majd, már ami a magtípusokat illeti: maximális kiépítés esetén nyolc darab nagy teljesítményű, valamint nyolc darab energiahatékonyságra hangolt processzormag lapul a fedélzetén. Mivel utóbbiak az Atom sorozatból érkeznek, így Hyper-Threading támogatás nem is jár hozzájuk, pont ezért fordulhat elő, hogy a szokásoshoz képest elég egzotikus lesz a magok és a szálak aránya: maximális kiépítés esetén ez 16 processzormagot és 24 szálat jelent.

Galéria megnyitása

Ezt a felépítést követi a Core-1800-as modell is, ami egy B0 stepping köré épülő mérnöki tesztpéldány. Az aktuális elnevezés várhatóan nem a végleges nevet takarja majd, valamint az is elképzelhető, hogy órajelek terén lesz némi változás a kereskedelmi forgalomba szánt modelleknél. Jelenleg 1,8 GHz-es magórajelről, illetve 4,6 GHz-es maximális boost órajelről van információ, ám utóbbi érték csak maximum két processzormag terhelése esetén érhető el, és csak a nagy teljesítményű processzormagokra korlátozódik. Négy mag terhelésekor 4,4 GHz-en, míg hat mag terhelésekor 4,2 GHz-en tetőzik a maximális boost órajel, de ha mind a nyolc nagy teljesítményű processzormagot csúcsra járatja az adott munkafolyamat, már csak 4,0 GHz-es maximális boost órajelre számíthatunk.

Galéria megnyitása

A különleges processzor várhatóan 125 W-os PL1-es TDP értékkel rendelkezik, vagyis ez az adat a magórajelre vonatkozik, míg a boost órajel használatakor 228 W-os TDP keret van érvényben, az azonban még nem derült ki, hogy ezt az értéket 28 vagy 56 másodpercig tudja-e tartani a rendszer (Tau).

A 10 nm-es SuperFin gyártástechnológiával készülő központi egység esetében a kis teljesítményű, energiahatékonyságra hangolt processzormagok a háttérfeladatokat, illetve az alacsony terhelést jelentő feladatokat tarthatják kézben, míg a nagy teljesítményű processzormagok a nagyobb terhelések alkalmával jutnak szerephez – például játék alatt, renderelésnél, illetve egyéb munkafolyamatoknál.

Az Alder Lake generáció valamikor a második negyedév folyamán mutatkozhat be.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap