12LP+ gyártástechnológiával jelentkezik a GlobalFoundries

A 12LP+ közel akkora előrelépést hoz, mint ha 7 nm-es osztályú gyártástechnológiára váltanának a megrendelők, a költségek azonban jóval szerényebbek.

12LP+ gyártástechnológiával jelentkezik a GlobalFoundries

A GlobalFoundries háza tájáról elég régen érkeztek utoljára gyártástechnológia-fejlesztéssel kapcsolatos hírek, most azonban megtört a jég, ugyanis a vállalat bejelentette: elkészült a 12LP+ csíkszélesség, ami több területen is előrelépést hoz a 14LPP és a 12LP technológiákhoz képest. A 12LP+ elsősorban a mesterséges intelligenciát és a felhő piacot célzó chipekhez passzol, vagyis ezeket a területeket veszi vele célba a gyártó.

Galéria megnyitásaA 12LP+ esetében az alapot a jól bevált 12LP adja, ám a fejlesztéseknek köszönhetően 20%-os teljesítménynövekedés érhető el vele azonos fogyasztás mellett, ha pedig az energiahatékonyság a cél, akkor azonos órajel mellett 40%-os fogyasztáscsökkenésre nyílik mód. Ezzel együtt a 12LP platformhoz képest 15%-kal kisebb chipek készíthetőek azonos komplexitás mellett, vagyis a tranzisztorsűrűség javult. Érdekesség, hogy az új gyártástechnológia segítségével 0,5V-os SRAM bit cellák is készülhetnek, valamint egy 2,5D interposert is fejlesztett a vállalat, így a 12LP+ technológiára támaszkodó SoC egységeket HBM memóriával is kombinálhatják a megrendelők.

A 12LP+ mellett szól, hogy kiforrott gyártástechnológia biztosítja az alapokat, az általa kínált előnyök pedig vetekszenek a 7 nm-es osztályú csíkszélességekkel, az átálláshoz szükséges befektetés azonban 50%-kal alacsonyabb, mint ha 7 nm-re szeretnénk átállni, így költséghatékony gyártástechnológiának tekinthető.

A GlobalFoundries az ARM szakembereivel is együttműködésbe lépett annak érdekében, hogy a megrendelők a12LP+ lapkák fejlesztését gyorsabban, hatékonyabban vihessék véghez. Ennek érdekében az ARM elkészítette az Artisan fizikai IP-t, illetve a PoP IP-t is, amelyek a mesterséges intelligenciát segítő SoC egységek mellé jöhetnek jól. Az új gyártástechnológia köré épülő első lapkák várhatóan már 2020 első felében elkészülnek, 2021 folyamán pedig a tömegtermelés is beindulhat. Az új gyártástechnológia DUV levilágítást használ és a FAB 8-as üzemben áll szolgálatba. Utóbb az Amerikai Egyesült Államok területén, New-York államban, azon belül is Saratoga County-ben található.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap