Shop menü

12 MAGOS LAPKÁN DOLGOZIK A QUALCOMM, AMIT AZ 5G TÁMOGATÁSRÓL IS GONDOSKODNI FOG

A Hamoa fantázianéven emlegetett rendszerchip nem okostelefonokban, hanem számítógépekben jelenhet majd meg.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
12 magos lapkán dolgozik a Qualcomm, amit az 5G támogatásról is gondoskodni fog

Az ARM alapú chipeket használó notebookok az Apple-nek nagyon bejöttek, de ezen a területen a Qualcomm továbbra sem igazán találja a megfelelő irányt. Az utóbbi időben a Nuvia felvásárlásával új technológiákhoz jutottak, és most arról szólnak a hírek, hogy a szakemberek már egy 12 magos lapkán dolgoznak.

A Qualcomm évek óta próbál olyan konfigurációval előrukkolni, ami az ARM alapú rendszerchipeket bevezeti a Windowst futtató laptopokba, de akár milyen egységet húz elő a kalapból a cég, képtelen sikert elérni. Akár hányszor tűnt úgy, hogy most már jó lesz a végeredmény, nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket.

Galéria megnyitása

Most éppen a Snapdragon 8cx Gen 3 lapkán van a sor, hogy bizonyítson, és ez talán már egy nagyobb előrelépést jelent, de nem látni, hogy kigyózó sorokban várnák a cégek, hogy hozzáférjenek. A napokban a Samsung rukkolt elő ilyen géppel, a Galaxy Book2 Pro 360 már a Snapdragon 8cx Gen 3 lapkát alkalmazza. Ez még rendkívül friss, nincsenek vele tapasztalatok, lehet bízni a sikerében, de a Qualcomm már egy jelentősebb fejlesztésre készül.

Hamoa néven érkezhet egy 12 magos rendszerchip ARM alapon, személyi számítógépek számára. A Winfuture szakembere, Roland Quandt számolt be az újdonságról. Állítólag ez már egy olyan lapka lesz, ami magában foglalja majd a Nuvia technológiáját is, amiről a Qualcomm szuperlatívuszokban beszél, mióta az akvizíció megtörtént. A Nuviát olyanok alkották, akik korábban az Apple-nél dolgoztak az Apple A rendszerchipeken, szóval masszívan hozzájárultak az ARM-os MacBookok sikeréhez is.

Azt nem tudni, hogy a Nuvia milyen megoldásokat biztosított a Qualcomm számára. Az Apple chipjei nem különösebben sok magot használnak, a Qualcomm esetében viszont ezt biztosan nem mondhatjuk majd el. A Hamoa kódnevű chip a pletykák szerint 12 magot fog használni, és természetesen azok az egységek lesznek benne túlsúlyban, amik a tempóért felelősek. Az a hír járja, hogy nyolcmagos lesz magában a teljesítményért felelős klaszter, és négy feldolgozó alkotja majd a hatékonyságról gondoskodó lapkát.

Galéria megnyitása

A Hamoa a belső információk szerint LPDDR5X rendszermemória kíséretében kerülhet majd bevetésre, legalábbis jelenleg ilyen RAM mellett tesztelik. A tárhely pedig UFS 4.0 technológiás, ennek megfelelően a sebességre nem lehet majd panasz a körítés szempontjából sem. Az UFS 4.0 esetében nagyon alacsony fogyasztás mellett érhető el akár 4,2 GB/s-os sebesség, ami a duplája az UFS 3.1 mellett elérhető 2,1 GB/s-os csúcstempónak.

Az lapka a SC8380X modellszámon fut, ami azt sugallja, hogy a Snapdragon 8cx Gen 3 utódja lesz, ugyanis ez a chip az SC8280 modellszámmal lett illetve, csak a fogyasztók felé a Qualcomm nem ezt kommunikálja. Elképzelhető, hogy a Snapdragon 8cx Gen 4 néven fog debütálni az újdonság, de mivel nagy váltásra készül a cég, elképzelhető egy teljesen új név használata is.

A kiszivárgott információkban szerepel még az is, hogy a Hamoa chip támogatni fogja a Snapdragon X65 5G modem alkalmazását. Tehát megoldható lesz az, hogy 5G-képes notebookok épülhessenek a lapkára, de a Qualcomm esetében ez nem meglepő, igazából a mobil hálózati kapcsolat támogatása a kezdetek óta az egyik előnye szokott lenni az ARM-os Windows 10 PC-knek.

Galéria megnyitása

A Qualcomm korábban beszélt arról, hogy jön az Oryon processzormag, ami egy hatalmas előrelépést jelent majd. De arról most nem esett szó, hogy a Hamoa már az Oryon magokat alkalmazná, valószínűleg azért, mert nem így van. Az Oryon egy még később érkező chipben kerülhet majd bevetésre.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére