Shop menü

12 GB-NYI VRAM KERÜLT A GEFORCE RTX 2060 FEDÉLZETÉRE

Ez még nem a régóta pletykált hivatalos verzió, hanem csak egy ügyes orosz modder kreálmánya.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
12 GB-nyi VRAM került a GeForce RTX 2060 fedélzetére

Az Nvidia 12 GB-os GeForce RTX 2060-as videokártyájáról már elég régóta pletykálnak, a dolgok jelenlegi állása szerint azonban majd csak a következő év elején teheti tiszteletét a piacon az újdonság. Egy orosz modder, aki VIK-on becenév alatt tevékenykedik, a napokban már készített is egy 12 GB-os GeForce RTX 2060-as videokártyát, sőt, néhány tesztet is lefuttatott rajta, hogy kiderüljön, mekkora gyorsulást hoz az extra memória.

Az „áldozat” egy ASUS GeForce RTX 2060 Turbo volt, amelyet eredetileg egy hiba miatt javítani kellett – a VRM kör egyik tápfázisát biztosító komponens meghibásodott, így ki kellett cserélni. A munka végeztével a memória-bővítés is terítékre került, ennek során Samsung K4ZAF325BM-HC14-es lapkákat használt, amelyek egyenként 2 GB-os kapacitással bírnak. A GeForce RTX 2060 fedélzetén eredetileg 1 GB-os GDDR memórialapkák találhatóak, ezek helyére kerültek a 2 GB-os példányok, így a folyamat viszonylag egyszerűen, a NYÁK módosítása nélkül megoldható volt.

A dolog persze nem ennyire egyszerű és kézenfekvő, ugyanis az egyes grafikus processzorok nem működnek mindenféle memórialapkával, csak azokkal, amelyek támogatása biztosított, erről pedig nem igazán szokott publikus listát közölni sem az Nvidia, sem annak gyártópartnerei. Pontosan ezért van az is, hogy az efféle memória-modding eléggé ritka.

A memória-bővítést követően néhány gyors teszt is lefutott, amelyek alapján úgy tűnik, a 12 GB-os verzió ugyanazt a teljesítményt nyújtja, mint 6 GB-os társa. Ez persze nem túl nagy meglepetés, hiszen sem a GPU teljesítménye, sem a memória-alrendszer effektív sávszélessége nem nőtt, „csak” a VRAM kapacitása bővült, de az pont duplájára.

Hogy akkor mégis miért jó a több VRAM? Azért, mert az egyes játékok egyre több VRAM-ot igényelnek, így a 6 GB-nyi kapacitásból egyre könnyebb lesz kifutni. Részben ezért is gondolkodhatott el az Nvidia a 12 GB-os GeForce RTX 2060-as modell piacra dobásán; másrészt viszont azért, mert ennél a videokártyánál a TSMC 12 nm-es csíkszélessége van használatban, amellyel viszonylag költséghatékonyan, normál mennyiségben lehet gyártani például a GeForce RTX 2060-as modellhez szükséges grafikus processzorokat is. Utóbbi a chiphiány közepette nem egy hátrány.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére