12,1 millió dollárt fizethet kártérítésként az AMD a nyolcmagos Bulldozer CPU-k miatt

A vállalatot beperelték Kaliforniában, ugyanis a vásárlók szerint nem valódi nyolcmagos processzorokat dobott piacra a cég. Az ügyben végre döntés született.

12,1 millió dollárt fizethet kártérítésként az AMD a nyolcmagos Bulldozer CPU-k miatt

Az AMD néhány éve elég mély gödörbe került a Bulldozer architektúra köré épülő processzorok, illetve azok leszármazottjai miatt, ugyanis a termékek nem igazán voltak versenyképesen az Intel megoldásaival szemben, de ezt az időszakot szerencsére már maga mögött tudhatja a cég, ugyanis a RZYEN generáció megjelenése óta ismét életképes konkurenciát tud állítani az Intel megoldásaival szemben a processzorpiacon.  A Bulldozer architektúra lényege az volt, hogy a processzorok „kétmagos” modulokból épültek fel, amelyeknél minden processzormag kapott két független ALU-t, de az FPU, vagyis a levegőpontos egység már megosztott volt a modulon belül. Ez a dizájn egyes felhasználók szerint nem olyan, mint ha két normál, teljes értékű processzormagról lenne szó, így néhányan pertársaságot alakítottak, majd beperelték az AMD-t, ugyanis szerintük megtévesztően állította a cég egyes processzorairól, hogy azok nyolcmagosak. Ezek a processzorok egyes tesztekben lassabbnak bizonyultak az Intel négymagos megoldásainál, így a vásárlók szerint az AMD hibásan reklámozta őket nyolcmagosként, már csak a felépítésük miatt is.

Galéria megnyitása

A Kaliforniában zajló perben nemrégiben született ítélet, amelyben a bíró kimondta, az AMD-nek összesen 12,1 millió dollárt kell kifizetnie mindazoknak a vásárlóknak, akik FX 8000-es és FX 9000-es sorozatú processzort vásároltak Kalifornia államban, illetve az AMD webáruházában. A döntés konkrétan az FX-8120, az FX-8150, az FX-8320, az FX-8350, az FX-9370 és az FX-9590-es processzorokra vonatkozik. Az AMD elfogadta az ítéletet, így az augusztus 23-a óta hatályban van. A döntés az energiatakarékos FX-8000E sorozatú processzorok vásárlóira, illetve a hat- és négymagos FX processzorok vásárlóira sem vonatkozik.

A 12,1 millió dollárnak persze csak egy bizonyos részét fordítja a cég a vásárlók kártalanítására, ugyanis az összegből még az ügyvédi és adminisztrációs költségeket, illetve a perrel kapcsolatos egyéb költségeket is rendeznie kell. Ennek értelmében a kártalanításra fordítható összeg 7,7 és 8,12 millió dollár között helyezkedik el. Az érintettek itt jelezhetik igényeiket, amennyiben megfelelnek a fentebb említett feltételeknek. (A linkelt weboldal hírünk írásakor még offline volt, de hamarosan aktiválhatják.)

Az AMD örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy sikerült végre megállapodni az ügyben, ugyanakkor azt is megemlítették, szerintük a peranyag állításai nem megalapozottak, ám ennek ellenére is úgy gondolják, az a legjobb, ha a perre nem fordítanak több energiát, megállapodnak az érintettekkel és lezárják a témát.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap