108 MPixel és 10-szeres optikai zoom mobilokban

108 MPixel és 10-szeres optikai zoom mobilokban

Az okostelefonok kamerája talán az, ami a leginkább szembetűnően, látványosan fejlődik napjainkban. És a híres-hírhedt IceUniverse Twitter-csatorna üzemeltetője olyan információk birtokába jutott, amik alapján jó eséllyel jövőre sem fog elfogyni a lendület ezen a területen.

Az a hír járja, hogy sem a megapixelek terén, sem pedig a lencserendszerek fejlődésében nem lesz megállás a következő évben. Olyan fejlesztések vannak folyamatban, amelyek révén minden eddiginél nagyobb felbontású érzékelők kerülhetnek a mobilokba, és az optikai zoomolás terén is új szinte fognak lépni a készülékek.

2020-ban már olyan okostelefonok kerülhetnek majd a boltokba, amik 108 megapixeles natív felbontással dolgozhatnak. Jelenleg a plafont ezen a területen a 64 megapixeles Samsung szenzor jelenti, de arról korábban már a Qualcomm egyik vezető szakembere is magabiztosan nyilatkozott, hogy belátható időn belül megugorhatják a szofisztikált érzékelők a 100 MPixeles szintet is. A mostani kiszivárgásban arról nem esik szó, hogy a Sony vagy a Samsung lesz az, aki előbb átlépheti ezt az elképesztő mérföldkövet, de az elmúlt évekből kiindulva azt borítékolni lehet, hogy a két cég közül kerülhet majd ki, aki ezt meg tudja ugorni.

Galéria megnyitása

A másik megszellőztetett információ legalább olyan izgalmas, mint a 108 megapixeles kamera. A tízszeres optikai zoom okostelefonban szinte példátlan, kompakt méretben az idei évig 2-3-szoros nagyítás volt a maximum, amit el lehetett érni. Idén már megjelentek az 5-6-szoros zoomolást támogató rendszerek a periszkópos kialakítással. És amennyiben hihetünk az IceUniverse-nek, hamarosan még magasabbra kerülhet a léc ezen a téren. Jövőre már olyan mobil is a boltok polcain landolhat, ami tízszeres optikai zoomra képes, és itt azon van a hangsúly, hogy ez pusztán hardveres megoldás lesz, tehát nem szoftverrel lesz megoldva a további nagyítás. (Digitális zoomot már most is lehet alkalmazni néhány okostelefonnál tízszeres mértékben.)

Arról egyelőre nem szólt a fáma, hogy ezek a brutális kamerás technológiák mely gyártóknál jelenthetnek majd meg. A Huawei és a Samsung valószínűleg ott lesz az élmezőnyben, de például az Oppo is többször hozott már létre forradalmi kamerás fejlesztést az évek során.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap