10 éves lett az Intel Thunderbolt technológiája

Nagyon gyorsan repül az idő, a Thunderbolt port már 2011 óta velünk van.

10 éves lett az Intel Thunderbolt technológiája

Az Intel 2011 folyamán hívta életre különleges technológiáját, amellyel azt szerette volna elérni a vállalat, hogy az akkoriban alkalmazott sok-sok portot egyetlen univerzális, sokféle technológiát támogató megoldásra cseréljék, ám a piac első körben nem igazán rajongott érte, csak lassan kezdett tered hódítani magának.

Galéria megnyitásaA Thunderbolt port előnyei közé tartozott, hogy PCI Express és DisplayPort adatfolyamot egyaránt tudott továbbítani, valamint némi tápellátást is nyújtott a különböző eszközök számára – ez mindössze 10 W, ami a Thunderbolt 3 érkezésével 15 W-ra nőtt.. Az első generációs szabvány 2 x 10 Gbps-os adatátviteli sávszélességet nyújtott, míg a második generáció már 20 Gbps-ra emelte a tempót, a DisplayPort 1.1a támogatást pedig DisplayPort 1.2-re cserélte. Az első generációnál eredetileg USB portot akartak használni, ám végül a Mini DisplayPort mellett tették le a voksukat a fejlesztők – ez lett a Thunderbolt 2 alapja is.

A Thunderbolt 3 már jelentősebb újításokat hozott, hiszen a négy darab PCIe 2.0-s helyett már négy darab PCIe 3.0-s sávot kínált, a DisplayPort 1.2 támogatás megmaradt, a Mini DisplayPortot azonban USB-C portra cserélték. A sávszélesség itt már 40 Gbps-os értéket képviselt, csak úgy, mint a későbbi Thunderbolt 4-nél is, ami egyben az USB4 szabvány alapját is biztosítja. A Thunderbolt eleinte licencdíjas technológia volt, 2018-ban azonban ezt eltörölték, hogy felgyorsítsák a terjedését, 2019 folyamán pedig az USB4 szabvánnyal is összefonódott.

A Thunderbolt 4 szabvány esetében alapkövetelmény lett a 32 Gbps-os PCie link, a két darab 4K-s monitor DisplayPort 1.4-es szabványon keresztüli támogatása, valamint az Intel Vt-D alapú közvetlen memóriahozzáférés-védelem is, ami a fizikai DMA támadások ellen nyújt védelmet. A Thunderbolt 4 esetében fontos extra továbbá az USB hubokhoz fejlesztett Thunderbolt Alternate Mode, valamint a két méter hosszú univerzális Thunderbolt kábelek is innentől kezdve jelentek meg.

Az Intel szerint eddig 1000-nél is több számítógép konfiguráció és 1000-nél is több kiegészítő kapott Thunderbolt tanúsítványt. A Thunderbolt 4 támogatás immár az Intel EVO és vPRO notebookok szerves részét képezi, az összes modern operációs rendszer támogatja, sőt, hamarosan a Chrome eszközök fedélzetére is megérkezik.

A Thunderbolt fejlesztése természetesen továbbra sem áll meg, ugyanis a szabványnak lépést kell tartania a 8K-s és 16Ks monitorokkal, valamint a folyamatosan gyorsuló külső SSD meghajtókkal is, amelyeknél szinte évenként duplázódik az elérhető adatátviteli sávszélesség.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap