10 éve nem nőtt ekkorát a PC piac, mint az elmúlt hónapokban

A növekedés nagy nyertesei a mobil konfigurációk lettek, ugyanis ezeket részesítették előnyben a vásárlók a klasszikus asztali számítógépekkel szemben.

10 éve nem nőtt ekkorát a PC piac, mint az elmúlt hónapokban

A PC piaccal kapcsolatban az év elején úgy tűnt, nagyon betesz neki a COVID-19 okozta kedvezőtlen gazdasági helyzet, vagyis az, hogy több régiót is lezárnak, a beszállítói lánc gyengélkedik, valamint egyes üzemek is leállnak, így nem igazán lehet majd tartani az idénre kitűzött növekedési tervet. A valóság ezt alaposan megcáfolta, ugyanis a COVID-19 igazából segített a piac növekedésében, hiszen a lezárások, az home office, valamint a digitális távoktatás igazából növelte a keresletet a PC konfigurációk iránt.

Galéria megnyitása

Ahogy a COVID-19 miatt átalakult a mindennapi élet, a gamer hardverekért és a gamereknek szánt konfigurációkért nőtt a kereslet, ugyanis kimozdulási lehetőségek híján sokan otthon próbálták megoldani a kikapcsolódást. A home office és a digitális távoktatás a noteszgépek iránti keresletet is alaposan felsrófolta, aminek meg is lett az eredménye.

A Canalys friss publikációja szerint az év harmadik negyedévében rekord mértékben, 13%-kal nőtt a PC piac, amire az elmúlt 10 év folyamán egyszer sem volt példa. Az iparágban összesen 79,2 millió PC konfigurációt szállítottak le, ám ebből a mennyiségből igen komoly részt hasítottak ki a noteszgépek, ugyanis az említett időszakban 64 millió notebookot szállítottak le a piaci szereplők.

Galéria megnyitása

A fentiek alapján aligha meglepő, hogy a noteszgépek eladási mutatója 28,3%-kal nőtt, míg az asztali számítógépekből 26%-kal kevesebb fogyott ugyanebben az időszakban. A Canalys szakemberei azt is megmutatták, hogyan teljesítettek a nagy PC gyártó vállalatok az év harmadik negyedévében. Ebből kiderül, hogy a Lenovo 11,4%-os éves növekedés hatására 24,3%-os részesedéssel továbbra is a legnagyobb szereplőnek bizonyult a piacon.

A HP ennél is nagyobb, 11,9%-os növekedést produkált éves szinten, így 23,6%-os piaci részesedésével a második lett. A harmadik a Dell, aki 0,5%-os csökkenéssel zárta a negyedévet, így piaci részesedése 15,1%-ot tett ki. Érdekeség, hogy a negyedik Apple 13,2%-os éves növekedésével 8,1%-os piaci részesedést ért el, míg az ötödik Acer 15%-os éves növekedést követően 7,1%-os piaci részesedéssel zárta a negyedévet.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap