Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Hírek

Minden, amit az új Chromecast-ekről érdemes tudni

 • Dátum | 2015.10.08 19:30
 • Szerző | J.o.k.e.r
 • Csoport | FŐ EGYSÉG
A Google az első generációs Chromecast-et még 2013 folyamán mutatta be, az elmúlt két év során pedig csiszolgatták funkcionalitását, de új hardver nem érkezett. A HDMI portra illeszkedő, asztali számítógéppel, projektorral vagy egyéb HDMI jelforrás fogadására képes eszközzel együttműködni képes Chromecast első generációja nagy siker volt, hisz a termék kényelmesen használható, stabilan működik és sok mindenre jó – ahogy arra a róla készített részletes elemzésünk is rávilágított. Komoly eredmény, hogy az első generációs Chromecastből több, mint 20 milliót adtak el az elmúlt két évben.


Azóta viszont sokat fejlődött a világ, így a Chromecast frissítése is időszerű vált. A Google be is mutatta a második generációs megoldást, sőt, jött mellé egy új kategóriát képviselő modell is, ami audió tartalmak vezeték nélkül történő továbbítására használható. A termékekkel kapcsolatban eddig sok részlet homályos volt, ám a napokban végre megérkeztek a várt információk, így most elmondjuk, mit érdemes tudni a második generációs modellekről.

A szoftver

A Chromecast szokás szerint ezúttal is különböző eszközökről fogadja a tartalmakat, önálló tartalomlejátszásra és alkalmazás-futtatásra nem képes. A támogatott felbontás maximális értéke 1080p, amihez a jelek szerint továbbra is 30 FPS-es maximális sebesség társul. A tartalmak Windows, Mac OS X, Android vagy iOS alapú eszközről, illetve Chromebookról érkezhetnek, de Android és ChromeOS esetén az eszköz kijelzőjének tartalma akár a tévére is tükrözhető. Ahogy eddig, úgy ezentúl is könnyedén átküldhetjük a Chrome webböngésző füleit a tévére vagy a monitorra, vezeték nélkül.


A ChromeCast Audio szintén támogatja a felsorolt rendszereket, de csak audió jelet továbbít a házimozi rendszerre, hangfalra, erősítőre, illetve minden egyéb olyan készülékre, ami rendelkezik 3,5 milliméteres Jack Audio vagy S/PDIF optikai audió bemenettel.


Az új Chromecasthez új alkalmazás érkezik Androidra és iOS-re, amivel új tartalmakat fedezhetnek fel a felhasználók – például megnézhetik, mely tartalmak népszerűek éppen a YouTube-on. Az új alkalmazás abban is segít, hogy megtaláljuk, mely appjaink kompatibilisek a Chromecasttel, azaz melyeken keresztül streamelhetünk tartalmakat különböző készülékeinkre. Az alkalmazáson belül egy eszköz fül is megjelent, ami a különböző Chromecastek és eszközök menedzselésében segít.


A Fast Play támogatás jóvoltából a streamelt tartalmat elő-buffereli a rendszer, ezáltal a tartalom gyorsabban megjelenik az adott tévén vagy kijelzőn – például ha egy tartalom lejátszása a vége felé közeledik, a másik tartalom lejátszását előkészíti a háttérben a Chromecast, így a váltás zökkenőmentesebb. A fejlesztők a játékosokra is gondoltak: a mobileszköz által lerenderelt játék könnyedén a kijelzőre varázsolható – a funkciót támogató API-k már a korábbi Google I/O alkalmával bejelentésre kerültek.


Fontos újítás, hogy immár a nagy népszerűségnek örvendő Spotify is rendelkezik Chromecast támogatással, ami a Chromecast Audio esetében különösen jól jöhet. A Chromecast Audio egyébként ugyanolyan egyszerűen használható, mint a hagyományos Chromecast: a tartalmakat vezeték nélkül fogadja, majd továbbítja a hozzá kapcsolódó eszköznek. A minőségi hangzás érdekében a Chromecast Audio speciális audió rendszert kapott – de erre a szétszedésről készített fotóknál még kitérünk.

A hardver

Második generációs Chromecast
Második generációs Chromecast

A második generációs Chromecast új házat kapott, így most már nem túlméretezett pendrive-ra hasonlít: a ház kör alakú, mint egy jégkorong, az elektronikát pedig beépített kábelen keresztül kapcsolhatjuk össze a tévével, monitorral, projektorral vagy éppen a házimozi erősítővel. A fekete, piros és sárga színben érkező Chromecast fedélzetén egy új SoC teljesít szolgálatot, ami természetesen ezúttal is a Marvell műhelyében készült. Az első generációs Chromecast még ARMADA 1500 Mini (88DE3005) típusú SoC egységet használt, amely egyetlen, 800 MHz-es órajelen ketyegő Cortex-A9-es processzormaggal rendelkezett. Rendszermemóriából 512 MB-nyi állt rendelkezésre, a vezeték nélküli kommunikációt pedig 2,4 GHz-es 802.11n WiFi vezérlő biztosította.

Chromecast Audio, az új családtag
Chromecast Audio, az új családtag

Ehhez képest az új, második generációs Chromecast már egy ARMADA 1500 Mini Plus (88DE3006) típusú Soc egységgel rendelkezik, amelynek fedélzetén két darab Cortex-A7-es processzormag lapul. Ezek 1,3 GHz-es órajelen működnek, és egy ismeretlen Vivante GPU dolgozik mellettük. Memóriából most is 512 MB-nyi segíti a SoC munkáját, az adatok tárolásáról pedig Toshiba gyártmányú 2 Gb-es NAND Flash memóriachip gondoskodik.

Sokkal jobb lett a WiFi kapcsolat
Sokkal jobb lett a WiFi kapcsolat

A WiFi vezérlőt szerencsére végre lecserélték: most már egy 802.11ac támogatással ellátott 88W8887-es példány dolgozik a termékben, ami a 2,4 GHz-es és 5 GHz-es frekvenciatartományon belül egyaránt működik. Az adaptív háromantennás WiFi vezérlő az 5 GHz-es frekvenciatartományon belül maximum 433 Mbps-os adatátviteli sávszélességet kínál. A tápellátás ezúttal is micro-USB 2.0-s porton keresztül történik.Az új Chromecast belseje – Fotók: iFixIt

A Chromecast Audio ugyanazt a SoC egységet kapta, mint a sima Chromecast, viszont audió fronton már tartalmaz némi extrát. Az egyik ilyen extra az AKM AK4430-as sztereó D/A konverter chip, ami 192 kHz-es maximális mintavételezési frekvenciával és 24 bites bitmélységgel dolgozik, a másik pedig a Texas Instruments által gyártott DVR632-es sztereó vonalszintű erősítő.Az új Chromecast Audio belseje – Fotól: iFixIt

A termékeket az iFixIt munkatársai már szét is szedték, a művelet közben készített fotók pedig fentebb láthatóak. Mindkét újdonság háza egyszerűen szétpattintható megfelelő műanyag segédeszköz használatával, a PCB pedig néhány T5-ös csavar eltávolítása után könnyedén kiemelhető. A lapos HDMI kábelt használó Chromecast esetében jó hír, hogy a HDMI kábel egyszerűen lecsatolható a nyomtatott áramköri lapról, ami lehetővé teszi a kábel esetleges cseréjét, ha szükséges.

Ár és megjelenés


A Chromecast és a Chromecast Audio a továbbfejlesztett hardver és szoftver ellenére ugyanúgy 35 dollárba kerül, ahogy az első generációs Chromecast is. Az újdonságok rövidesen szélesebb körben is elérhetőek lesznek kereskedelmi forgalomban.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 3.
  2015. 11. 17. 11:18
  Sokkal jobb így a vétel. Nekem a 1st gen sajnos akadozott nagyobb bitrátájú tartalmaknál. Bedugva a hosszabító hdmi kábelt, megszűnt ez a gond. Hivatalos support oldalon is javasolták ezt a megoldást ha akadozna a stream.
 • 2.
  2015. 10. 12. 11:21
  Nem igazán látok okot, hogy lecseréljem a mostanit, igaz egy hónapos.

  Ráadásul elég hülyének tűnik az új dizájn, most ott lógjon a Tv mögött?
 • 1.
  2015. 10. 08. 20:19
  Zseniális!
  Már régóta kerestem ilyen kütyüt, és ez meg már 2013 óta van, és mégis elkerülte a figyelmemet Több reklámot az ilyen kiegészítőknek.